Krönika: Sjukt lätt att starta eget
14 Mar 2014 kl: 00:00

Krönika: Sjukt lätt att starta eget

Det är inget märkvärdigt med att starta ett eget företag. När folk säger att det är svårt så är det för att de gör det onödigt svårt för sig. Det innebär inte att det måste vara så. Tvärtom är det väldigt enkelt att förverkliga sin idé. Du behöver inte leva fattigt de första åren, du behöver inte ha massa startkapital, nätverk, erfarenhet, värsta bästa affärsidén eller slita ihjäl dig. Jag har halverat min arbetstid sedan jag sade upp mig, jag har aldrig haft ett startkapital, jag har startat företag utan att veta ett dyft om branschen och pengar är inget problem för mig idag. Det gäller bara att tänka lite mot strömmen.

Min grundfilosofi är att aldrig utsätta mig själv för onödiga risker. Säg till exempel aldrig upp dig. Eller om du studerar, fortsätt med det. Det finns ingen anledning att utsätta sig själv för ekonomisk stress när du istället kan kicka igång ett företag vid sidan av det du gör i dag. En timme extra per dag har alla tid med och på de timmarna hinner du komma en bra bit på vägen utan att leva på nudlar.

Investera heller inte pengar utan att ha en första kund. I princip alla mina projekt har börjat med att jag slängt ut en lös idé till potentiella kunder och frågat rätt ut om de skulle köpa produkten eller tjänsten om jag förverkligade den. När jag får jubelrop, går jag vidare med idén. Visar ingen intresse så lägger jag ner idén och provar med en ny. I den första fasen är min enda uppgift att testa min idé och sälja in den innan den ens existerar i verkligheten. Allt annat parkerar jag tills vidare.

Jag undviker alltså att överplanera. Problemet med överplanering är att det känns som att du gör något, men egentligen står du still. Du finputsar, trixar och försöker uppnå perfektion med din idé och strategi men du tar inga kliv framåt eftersom idén bara existerar i pappersformat. Enda sättet att komma framåt är att kasta ut din idé i verkligheten precis som den är och se hur andra reagerar. Efter det är du igång.

Att starta eget är inte blodigt allvar. Det behöver avdramatiseras lite. Det behöver inte vara ett livsomvälvande beslut där du måste sätta resten av ditt liv på paus de första åren för att lyckas. Det kan lika väl vara ett hobbyprojekt som med tiden växer till ett företag om det känns rätt. Du kan starta det parallellt med det du gör idag, du kan säkra startkapitalet med en första kund i idéfasen och du lär dig längst vägen.

Att prata om hur svårt och slitsamt det är att starta ett företag hjälper ingen. Det enda det gör är att stoppa andra från att våga prova. Det gör mig riktigt irriterad när jag själv vet hur lätt, lustfyllt och riskfritt det kan vara att starta eget och uppnå sitt mål. Det kanske inte går lika snabbt men när du trivs med nuet spelar det ingen roll. Då finns det ändå ingen brådska till framtiden.

Marlena Batist är 31 år, entreprenör och föreläsare. Hon är känd för sajterna100laxStartitup och Strangelogic samt boken Så här kan du också starta företag. Hon finns även med på Shortcuts uppstickarlista 2012. Läs mer om henne här.

Maila: marlena@100lax.se