Krönika: 15 lax för drömlivet
5 Apr 2013 kl: 00:00

Krönika: 15 lax för drömlivet

Du vill egentligen inte bli miljonär. Du vill uppleva det du tror bara miljonärer kan erfara. Grunden i det livet är frihet. Du vill inte ha massor av pengar men du vill ha den ultimata friheten att leva ett liv på dina villkor. Ett liv där du äger din egen tid och kan lägga den på saker som känns meningsfulla för dig. Du vill leva ett liv där du utvecklas som person och där du har utrymme att uppfylla dina drömmar. Där du har tid att ens komma på vad dina drömmar är. Du behöver inte ha obegränsat med pengar för det.

 

Sjuksköterskan och författaren Bronnie Ware jobbade inom den palliativa vården under flera år. Hon pratade med sina patienter i livets slutskede och samlade in vad de ångrade mest med sina liv. Samtalen resulterade i boken The Top Five Regrets of the Dying som tar upp de topp fem sakerna vi ångrar mest på vår dödsbädd. Det hon kom fram till var helt enkelt att vi saknade modet att uppfylla våra egna drömmar.

Detta är så outsägligt sorgligt, för har du någon gång suttit ner och räknat på hur mycket ditt ideala liv faktiskt skulle kosta? Jag gjorde det. Och sedan sade jag upp mig. Slängde konsultkarriären åt sidan och började om.

Mitt perfekta liv kostar just nu ganska exakt 15 000 kronor i månaden. Jag lever visserligen inte i det vi i vanlig mening brukar definiera som lyx. Jag har varken en våning i New York eller ett privat jetplan. Fast jag är inte särskilt intresserad av att ha det heller. Materiellt ställt har jag allt jag behöver.

 

Mitt lyxliv innehåller däremot mycket tid. Mitt lyxliv innehåller många bra samtal med intressanta människor. Det innehåller möjlighet till kreativitet. Utrymme att skapa projekt som gör en positiv skillnad för andra. Det innehåller friheten att ta en sovmorgon och gå runt i mysbyxor en tisdag om jag känner för det. Saker som inte kostar något i pengar helt enkelt, för att de är ovärderliga. För att de gör mitt liv meningsfullt.

 

För något år sedan såg mitt drömliv helt annorlunda ut. Då skulle det innehålla sol året om, dykning, god mat och nya upplevelser. Jag räknade på det och sedan packade jag ner laptopen och drog till Asien men en enkelbiljett för att arbeta från paradisstränder i Filippinerna, bergsbyar i Malaysia, kickboxningscenter i Thailand, meditationsläger i Burma och lyxvillor på Bali. Det livet kostade avsevärt mycket mindre än vad mitt liv gör i dag. I runda slängar rörde det sig faktiskt om halva summan.

Pengar är inte en begränsning. I själva verket är de möjliggörare. Du måste bara först bestämma vilket sorts liv de ska möjliggöra för dig.

 

Marlena Batist är 30 år, entreprenör och föreläsare. Hon är känd för sajterna 100lax, Startitup och Strangelogic samt boken Så här kan du också starta företag. Hon finns även med på Shortcuts uppstickarlista 2012. Läs mer om henne här.

 

Maila: marlena@100lax.se