2 Maj 2008 kl: 00:00

Krishnamacharya Yoga Manidram, Chennai, Indien 2008

Krishnamacharya Yoga Mandiram är beläget i Chennai, vid Bengaliska viken i Sydindien. Det är en ständigt brusande storstad med otroligt mycket människor, cyklister, autorikshor, mopeder, vespor, motorcyklar, kor, getter och höns.

”The Mandiram” grundades 1976 av TKV Desikachar som en hyllning till sin lärare och far, T. Krishnamacharya. Undervisningen på KYM baseras på Krishnamacharyas grundläggande princip att yogan alltid måste anpassas efter individens behov för att man ska uppnå ett fullgott terapeutiskt resultat.

Jiddu Krishnamurti blev så småningom elev till TKV Desikachar efter att ha undervisats en tid av BKS Iyengar.

På Krishnamacharya Yoga Mandiram har varje yogautövare sin egen lärare. Gruppundervisning sker bara för barn och tonåringar. Många som kommer har blivit ordinerade yoga av sin läkare, t.ex. för högt blodtryck, diabetes, kronisk astma eller andra besvär. De goda resultaten är omvittnade. Var och en får ett eget yogaprogram att öva hemma och träffar sin lärare regelbundet. Varje människa är unik och övningarna anpassas efter individen. Hänsyn tas till fysisk form, ålder, sysselsättning och andra relevanta faktorer. I behandlingen/undervisningen ingår asana, pranayama, visualisering och chanting. Att ändra sin kost och sina vanor för att bryta negativa mönster är också en del av terapin. En viktig gemensam nämnare för de goda resultaten är en fast övertygelse att metoden fungerar och att det finns en helande kraft om man bara tror på den.

Krishnamacharya lämnade sin jordiska skepnad 1989 i en ålder av 101 år och var mentalt aktiv in i det sista. Läs mer om Tirumalai Krishnamacharya påwww.kym.org.

© Agneta Wirberg 2008