10 Jun 2014 kl: 00:00

Kreativa lösningar på Riksbyggen

Leif Linde trivs bäst i gränslandet mellan ideellt engagemang och kreativa affärer. Efter många år på olika ledande positioner inom folkrörelsen lockades Leif Linde förra året att ta över som vd på Riksbyggen. Lockbetet var den utmaning som väntar om hörnet.
– Vi måste lösa bostadsbristen och frågan om var våra unga ska bo. Riksbyggen ägs kooperativt och vårt existensberättigande ligger i vår förmåga att se och lösa män­niskors behov.

Att lösa bostadsfrågan är ett ambitiöst mål, hur gör ni för att tillvarata goda idéer?
– Vi har många forum för detta och jag reser också själv runt mycket ute i landet och pratar med våra medarbetare och uppmuntrar alla att prata om de problemen de ser – utan att för den skull behöva ha några färdiga lösningar på lager. Det skapar oerhört dynamiska diskussioner! Oavsett om jag sitter med fem ekonomer eller med fem fastighetsskötare så möter jag samma typ av öppenhet och vilja att bidra. Att jobba i Riksbyggen, som har tydliga värderingar, är att medverka till att utveckla samhället.

Vad driver dig i din roll som ledare?
– Att vara med och göra nytta och använda min nyfikenhet! Jag gillar att fånga upp och testa idéer – ibland kan det gå fort i svängarna. Men jag är inte heller rädd att erkänna att jag har fel. Jag vill uppmuntra kreativitet, för man vet aldrig vilka erfarenheter och dolda talanger som folk bär med sig. Riksbyggen startades av modiga, kreativa fackliga ledare som såg bostadsbristen på 40-talet och hittade på riktigt smarta lösningar. Än i dag ligger behovet i fokus – affären är ett verktyg. Det är något jag uppskattar.

Vad är nästa steg?   
– Vi startar nu en bred medarbetaraktivering utifrån vår strategiska plan. Tillsammans ska vi visualisera framtiden och måla upp en tydlig bild om var Riksbyggen är på väg och vad alla medarbetares roll är för att förverkliga vår vision. Jag ser verkligen fram emot att se vad vi kan åstadkomma när alla 2 300 medarbetare slår sina kloka huvuden ihop.