Kreativ och stimulerande arbetsmiljö hos Google
22 Mar 2009 kl: 00:00

Kreativ och stimulerande arbetsmiljö hos Google

Mikael Drugge har inte glidit in på något bananskal. I bagaget har han både en civilingenjörsexamen i datateknik och en doktorshatt från medieteknikstudier på Luleå tekniska universitet.

Det var också hans doktorsavhandling som ledde honom till jobbet hos IT-jätten Google.
– Under tiden som doktorand använde jag programvara från Marratech AB som en del i min forskning. I samband med min disputation tog jag anställning hos dem för att hjälpa till med den fortsatta utveck lingen.

Google fick senare upp ögonen för tekniken, köpte loss den från Marratech, och gav mig ett anställningserbjudande som jag inte kunde motstå.

Vad är din titel och hur förklarar du det du gör på ett enkelt sätt?
 – Mjukvaruingenjör är min svenska jobbtitel. Man kan säga att jag sitter vid en dator och utvecklar saker som folk kan ha nytta av.

Vad är allra roligast med jobbet?
– Att omges av enormt kompetenta och positiva medarbetare, och tillsammans utveckla saker och ting som når miljontals människor världen över. Det är en fantastisk känsla att kunna sitta här i Luleå och veta att varenda rad programkod som man skriver verkligen har betydelse och kommer till användning! Dessutom är det toppen att inte behöva flytta till en större stad för att kunna få ett bra jobb. Här i Luleå finns allt man behöver och lite till, kombinerat med vackra, soliga somrar och riktiga, vita vintrar.

Handen på hjärtat, vad är minst roligt då?
– Svår fråga, ärligt talat… Det finns så många intressanta uppgifter att man inte alltid hinner med allt man önskar, men det får väl snarare räknas som ett lyxproblem. Men, tja, att leta efter obskyra minnesläckor i multitrådade program hör väl inte direkt till de mest kreativa sysslorna alla gånger.

”Att leta efter obskyra minnesläckor i multitrådade program hör väl inte direkt till de mest kreativa sysslorna”

Lönen då? Snittet för en disputerad ingenjör ligger på mellan
30 000 och 35 000 i månaden, ligger du där också?

– Ja, min lön ligger i överkanten av det spannet. Dessutom finns det ett bonuselement och fantastiska för måner här på företaget. Så jag är väldigt nöjd.

Hur mycket jobbar du egentligen?
– Vissa dagar mer, andra dagar mindre, men överlag alldeles lagom. Det är väldigt flexibelt här på företaget och jag har aldrig behövt välja bort fritid framför arbete.

Hur är din chef då, helt ärligt?
– Han tror starkt på frihet under ansvar, är oerhört tekniskt kompetent och finns till hands för att underlätta våra uppgifter. Dessutom gillar han att ordna grillfester och laga sushi.

Hur sann är då bilden av att ett jobb på Google innebär flipperspel hela dagarna och brain­storming i ett kuddrum?
– Om man ser till allt vad Google utvecklar så inser man nog snabbt att jobbet även kräver stort engagemang och hårt arbete. Men visst ser vi till att ha en väldigt kreativ och stimulerande arbetsmiljö, med allt ifrån lego och tv-spel till badbollar och saccosäckar, som också nyttjas flitigt.

Vad är framtidsdrömmen för dig just nu då?
– Att fortsätta att utveckla mitt tekniska kunnande och skapa nästa stora grej inom Google.