Kontorsstolen gör dig sjuk
15 Sep 2014 kl: 00:00

Kontorsstolen gör dig sjuk

Har du tänkt på hur mycket du sitter still på jobbet? När fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega gjorde en undersökning bland sina läsare visade det sig att 70 procent inte lämnar sin kontorsstol på halva dagen, eller till och med mer.

– Fysisk inaktivitet har klassats som en av de största riskfaktorerna för att drabbas av våra välfärdssjukdomar. Vi sitter oss bokstavligt till döds, säger Mari Lundberg, som är ledamot i fackförbundet Fysioterapeuterna, till Kollega.

Att den mänskliga kroppen inte är gjord för ett stillasittande liv vet du säkert redan. Smärta och sjukdomar kommer efter ett tag som brev på posten om du gör kroppen otjänsten att inte använda den. Men att det inte hjälper att kompensera stillasittandet med träning innan eller efter arbetstid kanske kommer som en ovälkommen nyhet.

”Belastas inte kroppen blir den skör. Vi har kommit långt ifrån det som är basalt för oss människor.”

– Sedan blir vi förvånade när vår kropp inte fungerar, menar Mari Lundberg.

Så vad ska du göra om du känner dig träffad av den stillasittande, men ack så tickande, bomben? Att vi alla säger upp oss och traskar iväg till närmsta bondgård och söker anställning är knappast en önskvärd lösning för någon. Nej, det kan vara så enkelt som att bara bryta bekvämligheten. Se till att du måste resa dig, gå, ja använda kroppen på kontoret.

– Oftast handlar det om att börja tänka i nya banor. Mycket är rotat i organisationer, som att sitta ner på möten. Men det finns ingenting som säger att man inte skulle kunna ta en promenad och prata samtidigt. Det är välgörande för både kropp och knopp, säger Mari Lundberg till Kollega.

Att gå eller cykla till och från jobbet, och ta sig tid till promenad eller träning på lunchen är heller ingen dum idé. I dag är kroppsarbete i lagom dos en lyx så se till att ta vara på motionen där den finns.