11 Apr 2011 kl: 00:00

Konsulta dig till drömjobbet – 4 tips

Emma Höglund är nyutexad ekonom från Stockholms universitet och vill helst jobba med projektledning. Det vet hon på grund av de senaste årens konsultande parallellt med studierna. Tack vare uppdragen på olika företag, via bemanningsföretaget Academic work, har Emma fått en känsla för vad som passar henne och vad hon är bäst på.
– Mitt mål var att känna mig för samtidigt som jag pluggade. Jag ville prova på olika arbetsgivare och framför allt olika arbetsuppgifter, berättar hon.

Det kortaste uppdraget som Emma har haft varade tre timmar.
– Du får vara beredd på kort framförhållning som konsult men du blir också riktigt bra på att sätta dig in i nya situationer snabbt. Och du får rätt snabbt en känsla av hur ett företag är. Oftast stämmer det där första intrycket.
För ingenjörsstudenten Kajsa Boström som läser byggprojektledning på KTH har konsultandet sett lite annorlunda ut. Det har varit färre men längre uppdrag. De fyra uppdragen har alla gått ut på att jobba med ritprogrammet CAD på olika sätt, och ett jobb har pågått i två år. Kajsa har dessutom under sina uppdrag fått prova på att utbilda människor. För henne har konsultandet blivit ett kvitto på kunskap.
– En viktig aspekt är att jag känner att jag kan mycket. Jag har lärt mig saker som har med utbildningen att göra.

På sina uppdrag har hon dels varit på ett mindre företag med sexton personer, dels på ett riktigt storföretag. 
– Det är svårt att avgöra i vilken av miljöerna jag trivs bäst men det är intressant att uppleva olika arbetsklimat, säger hon.

Både Emma och Kajsa beskriver de arbeten de haft som roliga och lärorika.
– Som konsult får du bra erfarenheter, du får träffa många olika människor och du lär dig att snabbt kunna komma in i ett jobb, konstaterar Kajsa.

 

→ Hälsa på alla när du kommer till en ny arbetsplats, du vet aldrig vad framtiden kan erbjuda. Att vara trevlig räcker långt men inte hela vägen – se till att ha en kort hisspresentation redo om läget känns rätt. För att de du hälsar på ska kunna bli dina framtida kunder måste de veta vad du kan erbjuda dem.

→ Visa alltid upp din bästa sida och var representativ, det blir många första intryck av dig, men för varje person får du bara en chans. Nästan alla människor bestämmer sig snabbt om de gillar dig eller inte. Så här får du vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder!

→ Vara ärlig med vad du kan. Jante har aldrig hjälpt någon lyckas.

→ Planera din tid om du tar flera uppdrag samtidigt som du jobbar. Tänk på att det är viktigt att bygga upp en trovärdighet och leverera i tid. Strukturera ditt arbete, var ärlig med hur lång tid arbetet förväntas att ta istället för att lova guld och gröna .