6 Okt 2008 kl: 00:00

Konsten att överleva vid nedskärningar

Jonas Kritz som själv har gått igenom sju omställningsprocesser på olika företag under sina år i IT-branschen ger tips om hur du överlever och på sikt också kan bli en vinnare vid en omställning.

Scenariehantering – 4 alternativ att ta ställning till.

Vare sig du vill stanna kvar i organisationen eller inte ska du fråga dig själv:

Vad vill jag? Vad gör jag nu? Gör en fyrfältare med följande fyra alternativ i;

• Vill vara kvar – Får inte

• Vill vara kvar – Får

• Vill inte vara kvar – Får inte

• Vill inte vara kvar – Får

De två ”bästa” alternativen är ju ”Vill vara kvar – Får” och ”Vill inte vara kvar – Får inte”. En sorglig del i fyrfältaren är självklart när du själv vill vara kvar, men när arbetsgivaren ger dig beskedet att du inte får vara kvar. För att överleva bör du då sträva mot att du själv heller inte vill vara kvar, så att du sätter igång processen att söka jobb och ta dig från din arbetsplats med hedern i behåll.

En besvärlig del i fyrfältaren är när du själv inte vill vara kvar – men arbetsgivaren vill ha dig kvar. Här måste du fundera över om du verkligen vill vara kvar, så att du inte ”fryser fast” på din stol, utan egentlig vilja och energi för ditt uppdrag.

Var aktiv

Det är viktigt att vara aktiv direkt. ”Jag ansvarar för mig själv – jag är min egen ledning, mitt eget företag, mitt Jag AB.” Om du är förberedd och har tagit reda på vad DU vill slipper du bli chockad, ledsen eller arg. Därför ska du förbereda dig på i vilken riktning du vill gå.

Jag kan inte styra vad företaget gör, men jag styr själv över vilka beslut jag fattar!

Det går inte att ändra på ledningen – ledningen tillsammans med de fackliga ansvarar för organisationen – du ansvarar för dig själv! För att citera Jonas: ”Det är bara aningen lugnare om ledningen är bra.”

Förberedelser är A och O

1 Det är förberedelserna som är viktiga. Lägg ner tid och energi på detta skede. Ta personligt ansvar för dig själv – bli inget offer! Fundera över vad du vill och inte vill.

2 Fokusera på dina arbetsuppgifter. Försök att hitta glädjen i jobbet! Det skingrar tankarna och ger trygghet att kunna göra ett bra jobb trots turbulens. Även om du tillhör gruppen som lämnar företaget är det klokt att fortsätta göra ett bra jobb.

3 Avgränsa antalet samtalspartners på jobbet (max 1-3 personer att älta med).

Undvik gnällbälten, skvallerhörnor och ryktesspridare.

4 Var har jag stöd? Du gör scenariehantering och förberedelser själv – men du är inte ensam. Ta emot stöd som finns (inte primärt nuvarande arbetskamrater). Tänkbara samtalspartners: en mentor/coach, familjen, kontakter, gamla arbetskamrater, vänner eller en facklig kontaktperson.

Slutfasen

Efter de personliga samtalen där alla fått besked och vet om de är kvar eller inte i organisationen:

– Prata med någon snarast, älta inte – prata fakta om hur du känner.

– Visa dina känslor av saknad till arbetskamrater som inte kommer att vara kvar.

– Bestäm hur ni ska hålla kontakten. Det är bra för den som slutar men också bra för den som är kvar.

Man ska ha klart för sig att det inte är ”de sämsta som får gå”. I dagens arbetsliv är det inte längre ”skämmigt” att få gå – det är en naturlig del av arbetslivet som alla får gå igenom förr eller senare. Men, oavsett om man är kvar i organisationen eller inte betonar Jonas betydelsen av egna förberedelser.

Av Ingrid Iliou, personalvetare i Unionen

Artikeln är hämtad från Min profil på www.unionen.se.