20 Okt 2008 kl: 00:00

Konsten att misslyckas på jobbet

1. Hur tillåtande är du mot dig själv?

Vad är ditt grundförhållningssätt till misslyckanden? Tillåter du dig själv misslyckas ibland utan att du för den skull känner dig fullständigt misslyckad som människa? Eller gräver du ner dig och känner dig helt värdelös? Påminn dig om att du är värdefull oavsett om du lyckas med allt eller ej. Du är bra och duger ändå. Ingen är perfekt.

2. Vad finns det för lärdom i det hela?

All utveckling handlar om lärande. Lär du dig av dina misslyckanden så du går ur situationen med nyttiga och viktiga lärdomar eller tenderar du att upprepa samma mönster gång på gång? Stanna upp och fundera, vad kan du lära dig just nu? Vad finns det för inneboende läxa i det som blev fel? Så behöver du inte göra om det igen.

3. Vad brukar du säga till andra?

Vad säger du till andra på ditt jobb när de gör misstag? Säkert är du snabb med att säga att dom är ok ändå och att de ska sluta älta och gå vidare. Att många andra saker blivit rätt och att dom ska påminna sig om det. Ofta ställer vi mycket hårdare krav på oss själva än andra. Var lite generös mot dig själv också emellanåt. De råden du ger till andra gäller för dig också.

 

4. Vilka är dina förebilder ?

Vilka (kända eller okända) förebilder kan du komma på som har misslyckats och ändå kommit igen? Vem håller huvudet högt trots att de klampat i klaveret både en och två gånger? Vem beundrar du för sitt tålamod och fokus trots motgång och hinder på vägen. Vad kan du lära av honom eller henne? Kan dom så kan väl du – eller hur?

 

Text: Nina Jansdotter