12 Maj 2008 kl: 00:00

konsten att lyckas

I allt större utsträckning handlar vårt samhälle om att lyckas…

-Vi förväntas bli någon, ställa upp i dokusåpor och konkurrera ut andra i idol. Vi antas ha 24 h järnkoll på trender och kändisarnas senaste it-bag och veta allt om hur en bonde får en fru. Vi kan diskuttera någons framgång och fall i oändlighet och älskar att hata alla dem som försöker konkurrera om platsen på podiet. Vi ler åt dumma blondiners försök att imitera Marilyn’s framgångskoncept och leker samtidigt med blekvätskan hemma i köket för att vi inte har råd med Bobby på studion… vi springer till fejk modefotografer och spenderar tusenlappar på att få en bild vi kan lägga upp på facebook som gör att andra tycker att vi är vackra, lyckade och intressanta. Vi hatar att andra lyckas och skrattar åt dem som misslyckas men drivs hela tiden av en inre stress av att lyckas själva. Utan att någonsin fråga oss själva inom vad vi vill lyckas –

Det finns inga vetenskapliga bevis som stöder det jag kommer påstå nu, men jag är övertygad om att det inte dröjer länge innan det gör det. Folkhälsan är sämre än vad den varit någonsin. Fler och fler behandlas för depression och våra ungdomar begår självmord i förtvivlan över att inte leva upp till de förväntningar som finns på dem. Det tragiska är att jag är helt övertygad om att det är anledningen till vad vi känpar och strävar efter så hårt som gör att vi mår så dåligt. inte sjlva kämpandet. Inte kampen, kraven eller ansträngningen. Men liksom pengar i sig självt inte har något värde utan bara är ett påhitt vi människor kommit på så är kraven som finns i media nu helt ogrundade. Jag vill påstå att det är den inre, inbyggda insikten som gör att vi inte kan bli lyckliga. Vare sig vi blir lyckade eller inte. Loppet vi springer just nu har inget mål och eftersom alla springer med i det kommer heller inga åskådare att hylla vinnaren. Jag skulle vilja påstå att vi hetsat varandra in i ett lopp som bara leder till utmattning, ohälsa och hopplöshet som bäst. Till döden som sämst.

Konsten att lyckas handlar inte någonstans om att leva upp till de krav som samhället nu sätter upp eller att klara av tillräckligt mycket uppgifter samtidigt eller på hur mycket du vet om paris Hiltons privatliv eller presidentkampanjen i USA.

Konsten att lyckas handlar om att kunna identifiera dina egna värderingar och den naturliga inneboende godheten i dig själv och samhället. Du lyckas den dagen du kan friställa dig själv och dina tankar från det eviga bruset och när du står upp för dina egna principer. som en stark, ren och ärlig människa. Du lyckas den dagen du vågar springa åt sidan och kasta dig ut från det hetslopp du deltar i. Den dag du samlar ihop dig och vågar titta och iaktta utan att döma och konkurrera. Du lyckas den dagen du kämpar, strävar och jobbar för ett mål som är värt någonting.

-Yohanna Idha-