Kompetensutveckla dig i sommar
3 Jun 2013 kl: 00:00

Kompetensutveckla dig i sommar

Andreas Sandberg på Universitets- och högskolerådet berättar allt du behöver veta om sommarens utbildningar.

 

Finns det fortfarande många sommarkurser att söka?

– Lärosätena har många kurser på sommaren och med största sannolikhet är det fortfarande många som är öppna för sen anmälan. Kolla på antagning.se eller på det enskilda lärosätets hemsida.

 

Vilka lärosäten är populärast på sommaren?

– Mittuniversitetet har legat i topp ett par år nu, de satsar hårt på sommarkurser och har många distanskurser. Stockholms universitet kommer på andra plats.

 

Vilka kurser är populärast att läsa i sommar?

– Grundkurser i samhällsvetenskapliga ämnen är populära, såsom sociologi, företagsekonomi, juridik och kriminologi. En annan kurs som ligger i topp är projektledning, exempelvis på Mittuniversitetet. Sedan finns det ett antal olika kurser med speciella vinklar som är populära, litteraturvetenskap med fokus på Harry Potter till exempel.

 

Hur lång brukar en sommarkurs vara?

– Det är lite olika, men normalt sett är de fem eller tio veckor långa, det kan vara både helfart och halvfart. Det absolut vanligaste är att läsa 7,5 poäng eller 15 poäng.

 

Hur funkar det med CSN på sommaren?

Om du läser på minst 50 procent har du rätt att ansöka om CSN. Exakta kriterier finns på CSN:s hemsida. Du måste till exempel studera i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni till augusti.

 

Sista minuten-tips till den som vill läsa en sommarkurs?

– Sök så fort du kan! Personligen tycker jag även att man ska tänka på att hinna ha lite ledigt och njuta under sommaren!