Kom förberedd till jobbintervjun
18 Mar 2009 kl: 00:00

Kom förberedd till jobbintervjun

1. Berätta kort om dig själv

Här är det viktigt att inte bli för långrandig, du ska inte berätta ditt livs historia. Ta tiden på dig själv hemma och klocka in en 30 sekunders presentation. En kärnfull beskrivning av vem du är, vad du gör och vilka mål du har just nu (max två)

2. Kan du beskriva dig själv som person genom att använda tre adjektiv?
Fundera på hur du har blivit beskriven av andra. Vad brukar dina föräldrar, kompisar, kursare, lärare, chef, kollegor, pojkvän/flickvän säga om dig. Välj ut de tre adjektiv som du tycker stämmer bäst.

3. Kan du ge konkreta exempel på hur dessa personlighetsdrag har hjälpt dig att nå positiva resultat i ditt arbete?
Utgå ifrån resultat som du har uppnått. Tänk på att resultat inte alltid behöver vara kvantitativa utan även kvalitativa såsom förbättring av en rutin, bättre stämning etc.

4. Kan du ge exempel på hur dessa personlighetsdrag har orsakat problem för dig i ditt arbete?
Den här frågan kan vara svår att besvara. Vad skulle vara negativt med att t ex vara glad? Om man inte kan hitta exempel är det bäst att svara efter en stunds eftertanke ”Nej, det kan jag faktiskt inte”. Det är ärligare än att hitta på och försöka konstruera ett svar för att göra rekryteraren nöjd. När det gäller att vara glad, kan ett problem vara att andra inte tror att man tar uppgiften på allvar om man hela tiden skrattar.

5. Hur upplever du din förra arbetsgivare?
Vad tycker du om din förre chef?
Här är det viktigt att inte vara negativ även om du inte har något gott att säga om din förra arbetsgivare och chef. Alla arbetsplatser och människor har något positivt. Försök att lyfta fram det, t ex företaget har spännande produkter eller chefen är en sann entreprenör som har många idéer.

6. Kan du ge tre konkreta exempel på positiva saker du tagit med dig från ditt förra jobb?
Även om det inte var ditt drömjobb så har du säkert lärt dig saker där som varit positivt för dig. Kan du bara komma på negativa saker så vänd på dem. Om de är urusla på kundservice blir ditt svar: ”Jag har lärt mig hur man ska bemöta kunder på ett professionellt sätt”.

7. Kan du ge exempel på saker/situationer du inte vill ta med dig från din förra arbetsgivare?
Den här frågan tror jag inte är svår att besvara då vi generellt ofta har lätt att fokusera på vad som inte fungerar, det som är dåligt och negativt. Kan du inte hitta exempel på saker/situationer för att du var där under så pass kort tid är det bara att du säger det ”Nej, under den tiden jag var där upplevde jag ingenting negativt”.

8. Kan du beskriva någon i ett team som var den bästa samarbetspartner du haft och varför du gillade att jobba ihop med den här personen?
Om du inte har någon yrkeserfarenhet kan du istället fundera på ett grupparbete i skolan som fungerade bra och berätta om det. Om du inte arbetat i team utan har ett mer självständigt arbete så kan du även ge exempel på en bra kundrelation du haft.

9. Vilken typ av arbetsuppgifter trivs du bäst med?
Där du tycker att din kompetens bäst tas till vara?
Viktigt här att du visar passion. Det är väldigt attraktivt när vi möter människor som upplever sig ha ett kall, brinner för någonting och som är passionerade. Här har du möjlighet att verkligen göra avtryck så ta detta tillfälle att visa att du är en hängiven person som vill göra skillnad.

Det behöver inte vara stora saker, man behöver inte ha samma mål som Martin Luther King att arbeta för fred, utan det kan vara ”Jag älskar siffror, jag har alltid tyckt att matematik är roligt och att få ekvationer att gå ihop är det bästa jag vet, att arbeta med bokföring är min dröm!”

10. Kan du berätta om någon speciell uppgift som var så rolig att du glömde både tid och rum när du arbetade med den?
Efter ditt förra svar kommer denna fråga att bli överflödig, men fundera på när du känner att du blir helt uppslukad i det du gör.

11. Vad är ditt absoluta drömjobb?
Det behöver inte vara realistiskt. Det här är en lurig fråga. Om du säger att du har drömmar om att bli skådespelare och tar teaterlektioner på kvällstid och kanske eventuellt har chans att få vara med i en kortfilm så ger det signaler om att du inte alls är seriöst intresserad av jobbet du har sökt utan endast ser det som en tillfällig inkomstkälla.

I vissa fall kan det vara helt okej att svara så om man sökt jobb på McDonalds, men om du är civilekonom från Handels och sökt jobb som konsult på Accenture är det ett arbete som kräver engagemang från din sida och de förväntar sig att du vill utvecklas i konsultrollen för att de ska vilja anställa och satsa på dig. Du bör i så fall fråga dig vilken typ av jobb du verkligen vill ha och helhjärtat gå in för det.

Är det så att du inte alls skulle vilja arbeta som skådespelare även om du är road av att spela teater på fritiden kan du säga ”mitt drömjobb är där jag får utlopp för teaterapan inom mig, föredragshållare tror jag passar mig perfekt”.

12. Vad är din målbild, var vill du vara om fem år?
Vad skulle du vilja uppnå?
Även denna fråga är svår eftersom fem år är en ganska lång tid, framförallt som nyutexaminerad. Ett bra svar är: ”Jag vill först och främst bli bra på det ni kommer att anställa mig för och under tiden känna mig fram hur jag och ni ser att min kompetens bäst kommer till rätta. Jag är inte främmande för att bli chef och ha personalansvar men jag skulle också tycka det vore roligt att göra en internationell karriär.”

Är det så att du har ett väldigt tydlig och bestämt mål så kan du berätta det, men försök då att vara ödmjuk i hur du framlägger det. Att säga: ”Om fem år är jag VD på en advokatbyrå och kör lamborghini” lär nog inte imponera om du sökt jobb som tingsnotarie, även om det är vad du helst av allt vill uppnå. Säg istället: ”Om fem år har jag en ledande position och tid för att utöva mitt stora motorintresse”.

13. Har du några frågor till oss om företaget?
För att visa ditt intresse bör du ha minst 2-3 frågor att ställa. Lönen är naturligtvis en viktig fråga, men var beredd på att du kanske inte får svar på den nu. Företagets ekonomi och omsättning är en annan viktig fråga att ställa om det inte redan framkommer på företagets hemsida.

Utvecklingsmöjligheter är också något som många brukar vilja veta. Har du svårt att komma på frågor så dra dig till minnes din senaste anställning. Vilka saker upptäckte du i efterhand hade varit värdefullt för dig att veta innan du började?

Då kommer vi att besvara dem när vi ses nästa gång. Tack så jättemycket för att du ville komma.

Få fler tips i Nina Holst bok ”Stegen till drömjobbet – akademikerns guide efter examen” som finns till rabatterat pris på www.holstpartners.se