Kolla kraven i platsannonsen
16 Mar 2009 kl: 00:00

Kolla kraven i platsannonsen

– När du läser en platsannons ska du först titta efter vilka kvalifikationer som efterfrågas och om de stämmer överens med din egen utbildning och erfarenhet, säger Stefan Dahlberg som är rekryterare på Poolia.

 

– Därefter ska du se vilka andra detaljer som arbetsgivaren vill ha, till exempel att du ska vara strukturerad eller stresstålig. Gillar du inte det ska du inte söka.

 

Om profilen däremot stämmer in på dig och du börjar skriva din ansökan måste du tänka på att lyfta fram och trycka på det som efterfrågas i annonsen, både i cv:t och i det personliga brevet. Det kan vara en viss utbildning, en viss erfarenhet eller ett särskilt datorprogram.

 

Uppmärksamma ord i annonsen som du kan bemöta i din ansökan, men var självkritisk när du värderar vilka krav du uppfyller. Om du vet med dig att ditt ordningssinne är halvtaskigt ska du inte ljuga. Dessutom måste du vara beredd på att kunna ge exempel på de egenskaper du påstår att du har.

 

– Du bör uppfylla grundkraven, säger Stefan Dahlberg. Du kan ha chans även om du inte uppfyller varenda liten detalj i annonsen, men då finns det risk för att personerna du konkurrerar med har vad som krävs.

Även om du kan söka ett jobb utan att ha allt som efterfrågas, påpekar Stefan Dahlberg att det är skillnad om du söker jobb för att bli uthyrd av ett bemanningsföretag eller för att bli direktrekryterad till ett företag.

 

– En person som hyrs ut på konsultuppdrag ersätter för det mesta en annan person under en begränsad tid. De förväntas därför komma in i arbetet fort. Då krävs det att personen har just den erfarenhet och de utbildningar som efterfrågas.

 

Blir du i stället direktrekryterad till ett företag är tanken att du ska utvecklas i rollen och inte behöver vara fullärd från dag ett. Då är chansen större att du får jobbet även om du inte har alla kvalifikationer.

 

 

LÄS MER:

Fem tips – så läser du jobbannonsen rätt