9 Maj 2011 kl: 00:00

Klarar ditt CV 3 sekunders-testet?

Natalee Roan är CEO på Vjournal och har tillsatt jobbplatser på alla nivåer i olika företag. När hon tar upp ett CV ger hon det bara tre sekunder, en tidsrymd som gör att hon bara hinner läsa första meningen i ditt CV. Överst i CV:t bör en punkt med din personliga profil eller målsättning finnas, det vill säga en eller ett par meningar som förklarar vad du vill eller vad du är bra på kort och slagkraftigt. Denna punkt är till för att fånga rekryterare – som Natalee Roan – direkt och få dem att förstå att de har fått en guldklimp i handen. Oftast hamnar CV:t i nej- eller ointressant-högen på grund av att just den personliga profilen är för dåligt skriven.

 

Här är hennes tips på hur du får ditt CV att klara 3 sekunders-testet genom en välformulerad målsättning, och vilka misstag du bör undvika.

 

Misstag 1. Att bara framhäva vad du vill

Berätta inte vad du vill jobba med, ta fram dina kunskaper och talanger och förklara vad just DU kan göra för företaget. Enligt Natalee Roan är det ett ödesdigert, men vanligt, misstag att framhäva sin egen vilja i stället för att tänka på vad företaget behöver.

 

Misstag 2. Att rada upp egenskaper utan att knyta prestationer till dem

Skriver du bara rakt upp och ner att du ”är duktig på att nätverka, gillar att ha många bollar i luften och så vidare” säger detta inte något mer än att du kan stava till orden menar Natalie Roan. Ge konkreta exempel på vad du har gjort, till exempel: Jag är duktig på att nätverka och ökade kontaktnätet med Y kontakter och detta i sin tur ökade vår försäljning med X kronor.

 

Misstag 3. Att skriva en allmän jobbeskrivning som inte är unik för dig

Rapa inte upp alla uppgifter du är bra på, hitta dem som gör dig speciell och förklara varför just du kan lösa arbetsgivarens problem. Berätta inte bara att du kan fixa det, visa att du har klarat av det förut genom att ge dem konkreta exempel.

 

Under rubriken ”målsättning” ska du enligt Natalie Roan visa dina kunskaper om bransch- eller företagsproblem och att dina unika erfarenheter och egenskaper är lösningen på arbetsgivarens problem. Den ska skrika till din potentiella nya arbetsgivare: ”Jag vet vad du går igenom, och jag kan hjälpa dig eftersom jag har klarat av det här förut”.

 

Källa: http://www.vjournal.com/resume-3-second-test