Klädkoderna du bör ha koll på
28 Aug 2014 kl: 00:00

Klädkoderna du bör ha koll på

Jeans och piké i all ära, ibland krävs det lite mer än så. Inför viktiga möten och tillställningar i affärsvärlden kan det vara bra att ha koll på klädkoderna, om du väljer att bryta mot dem vet du åtminstone vad eventuella höjda ögonbryn grundar sig i.

 

Business formal
Superformellt. För män är det mörk kostym (mörkgrå, mörkblå eller svart), väst, slips, skjorta och välputsade mörka skor som gäller. De där manschettknapparna du aldrig annars använder passar bra in nu. Och tänk inte ens på att hoppa över slipsen, den är ett måste.

För kvinnor gäller mörk kostym eller kjol och kavaj. Blusen bör vara enfärgad eller ha ett väldigt diskret mönster och skorna ha stängd tå. Detta är alltså inte läget för att lufta fossingarna med sandaletter. Vid festligare tillfällen kvällstid sitter den långa aftonklänningen bra.

 

Business semi-formal
Männen kan inte slapna av alltför mycket bara för att ordet ”semi” smugit sig in i klädkoden. Business semi formal innebär också formella kläder, som kostym med slips, skjorta och skinande blanka mörka skor. Däremot är västen inget måste. Och smokingen lämnas bäst hemma, den är för uppklädd.

Kvinnorna har lite större flexibilitet i sitt klädval. Cocktailklänning, långkjol eller byxor med en elegant överdel fungerar alla lika bra.

 

Business casual
Casual = avslappnat kanske du tänker? Nja. Även här finns gränser. Som skor som visar tårna eller shorts. Däremot sitter pikétröjan, neutrala skjortan eller stickade tröjan tillsammans med chinos som en smäck på mannen. Mörka jeans kan också funka.

Som kvinna kan du ta på dig en lite längre kjol eller byxor som inte är jeans och ackompanjera det med en topp eller kavaj. Klänning i passande längd fungerar också alldeles utmärkt.

 

Kom som du är
Nej. Den det stämmer inte. Givetvis kan du inte klä dig precis hur som helst, det är trots allt fortfarande affärssammanhang det handlar om.

Därför, hoppa över jeansen/shortsen/alldeles för korta kjolen och t-shirten. Den här klädkoden kanske framförallt innebär någon typ av förändring för dig so går klädd extremt propert i vanliga fall.

Källa: Stepstone