11 Aug 2009 kl: 00:00

Klä dig rätt i höst

Vad för trender ser vi i höst?

Mycket klanrutigt, både för män och kvinnor – byxor, kjolar, skjortor, sjalar. Lasta på så mycket du kan på en gång och gärna i olika färgställningar, rödrutigt i kombination med grönrutigt och blårutigt – vilket ger en kul effekt. Även fransar är stort i höst, framför allt på väskor men även på stövlar. Västen syns också, helst kort med långa fransar till kjol.

 

Annars är en välskräddad trenchcoat heller aldrig fel inför hösten, beige (för kvinnor / för män) känns roligare än svart. De flesta märken har trenchar nu, även de lite billigare märkena om man nu inte vill investera i Burberry. Fortfarande känns 40- och 50-tal kul, speciellt för tjejer, exempelvis klänningar med vidd i kjoldelen och snäva liv eller pennkjolar med längd i (Topshopeller Lindex). Kortkort kan du stoppa undan för i år. Folklore-trenden hoppas jag är på väg att dö ut, man har sett allt som går att mjölka ur svenska nationalromantiken nu.

 

Hur kan jag applicera de mer galna trenderna och modehusens vågade stilar i min egen mer konservativa kontorsstil?

Ta fasta på ”känslan” som modehusen försökt skapa och gör om den så den passar dina egna villkor. Plocka små detaljer, en accessoar du sett eller en färgkombination och hitta något liknande. Inspireras av bilder ur modemagasinen och försök se ut kombinationer liknande dem stylisten gjort i modereportaget. Man behöver inte har dyra etiketter i alla plagg för att vara personlig. Viktigast av allt är ändå att aldrig imitera rakt av! Inspireras gärna men se till att göra allt till ditt eget!

 

Vad är viktigaste nyckelplagget i höst?

Omöjlig fråga! Det är helt och hållet beroende på just din situation, i vardagen, i jobbet och i sociala sammanhang. För min del skulle jag säga klanrutiga kjolar och jag skulle vilja hitta en i snygga bruna/gula nyanser.

 

Vilka accessoarer ska jag köpa?

För kvinnor är jag väldigt svag för broscher och små scarves! Män är generellt oerhört dåliga på accessoarer, men de kan satsa på en grovstickad bred, lång halsduk – vi kvinnor gillar män i stickat. Eller varför inte en ”Pippi Långstrump-tröja” – vit botten, och en röd och en blå rand?

 

Om jag ska på anställningsintervju eller har ett kundmöte och det fortfarande är varmt ute – hur ska jag klä mig korrekt för intervjun men ändå inte svettas ihjäl?

Lösningen för kvinnor är en riktigt snygg klänning med en underklänning så att svettfläckarna inte kryper fram, i kombination med en snygg sko. Det funkar alltid oavsett säsong och beroende på vilket sorts jobb du söker kan du antingen dra upp eller ned strikthetsgraden på klänningen och accessoarerna. För män är västett bra alternativ till kavaj om man känner att man måste vara dressad mitt i sommarhettan. Ett tunt linne/tröja under skjortan skyddar mot värsta svetten.

Och oavsett situation, se till att ha ett välvårdat utseende – ta hand om dina fötter, hår och händer så att de är fräscha. Jag tittar själv efter välvårdade människor, och skulle aldrig anställa någon med ovårdade fötter! I ett längre skede, om du inte är beredd att vårda och ta hand om dig själv, vad är det som säger att du då är beredd att vårda och ta hand om jobbet du ska utföra hos mig?