18 Jun 2009 kl: 00:00

Klä dig rätt för intervjun

Det är tillräckligt nervöst att gå på jobbintervjuer som det är, utan att du ska behöva noja över om du är rätt klädd eller inte. Vad är för slafsigt? För uppklätt? För konstigt? Vi har håvat in tipsen som ökar dina chanser att klä dig rätt. Vi frågade helt enkelt ut Pamela Bellafesta, moderedaktör på magasinet King.

TJEJER

Vad ska man som tjej ha på sig på en anställningsintervju?

– Självklart ska du klä dig efter det jobb du söker. Viktigt är så klart att du är hel och ren, har strukit skjortan och målat naglarna i en neutral färg. Spara det chockrosa till fredagskvällen.

Hur ska man göra med smink och smycken?

– Smink ska framhäva dina drag, inte dölja hur du ser ut. Om du använder foundation, se till att ha rätt nyans så att det inte blir en kant. Smycken är inte så viktiga. Men även här gäller “less is more”. Och de ska vara personliga. Så låt bli att göra något onödigt impulsköp bara för att ha något.

Om man bara ska göra ett enda inköp inför intervjun…?

– Då tycker jag att du ska satsa på en väska. Den ska rymma det som behövs för intervjun, så att du har ordning på alla papper. Har du sett en designerväska som är alldeles för dyr? Strunta i att leta efter en billig kopia. Köp hellre en prisvärd, som inte är en kopia. Och du, glöm inte att stänga av mobilen!

Ska man ha uppsatt eller utsläppt hår?

– Det beror på vilket jobb du söker och vilken hårkvalitet du har. Viktigast är att håret är nytvättat och doftar gott. Om du färgar håret, se till att utväxten är ifylld.

Du kan spraya på lite shine spray för extra lyster och gör gärna en inpackning dagen innan. Var det evigheter sedan du klippte dig kanske det är dags, men gör det en eller två veckor i förväg så att du hinner vänja dig vid din nya längd.

Har du kostym passar det förmodligen bäst med uppsatt hår, medan utsläppt passar bra om du har en blus.

KILLAR

Vad ska man som kille ha på sig på en anställningsintervju?

– Även här gäller det, precis som för tjejer, att anpassa sig till det jobb man söker. Vill du ha jeans, välj då en mörk och icke-söndertvättad denim. Det ger ett mer propert intryck. Ska du ha kavaj, pröva en farfarströja under, eller en skjorta utan krage med två knappar uppknäppta – om du inte vill känna dig för uppklädd. För övrigt, tänk på att vara hel och ren, putsa skorna och glasögonen. Se till att vara noga med naglarna – klipp och fila! Och matcha gärna fägen på skorna med skärpet.

Kan man hitta en schysst kostym som inte är jättedyr?

– Kolla in MQ’s märke Bläck. De har prisvärda kostymer med moderna snitt. Du hittar även kostymer till bra pris på bland andra Reiss, H&M och Brothers.

Hur vet man att det är en ”schyst” kostym?

– Det viktiga när man köper kostym är passformen. Prova noga fram vilken storlek du är. Börja med det mått du tror att du har. Gå sedan ner i storlek tills kavajen – när den är knäppt – stramar över axlarna. Ditt mått är då storleken över den du har på dig.

– Ett besök hos skräddaren är annars en bra investering för den perfekta passformen. Det kostar några hundra och det kan även rädda din gamla kavaj med omoderna snitt.

Text: Tobias Helmer

Artikeln har tidigare varit publicerad i Campus #1 2007