Kilpatrick Townsend populärt när studenterna väljer arbetsgivare
25 Nov 2015 kl: 00:00

Kilpatrick Townsend populärt när studenterna väljer arbetsgivare

Kilpatrick Townsend är en amerikansk affärsjuridisk advokatbyrå med 15 kontor i USA samt ett vardera i Shanghai, Stockholm och Tokyo. Stockholmskontoret öppnade 2001 och erbjuder affärsjuridisk rådgivning och expertis inom många olika rättsområden.

Studenterna väljer Kilpatrick Townsend
När juridikstudenterna får säga sitt är Kilpatrick Townsend en attraktiv arbetsgivare. Sedan förra årets undersökning har byrån ökat i popularitet och klättrat hela 18 placeringar på Företagsbarometerns lista.
– Jag tror att det beror på vårt populära sommartraineeprogram men också på att vi utstrålar en familjär och trevlig stämning samtidigt som vi är en ”lagom” stor byrå med många framstående jurister, vilket jag tror tilltalar studenterna, säger Johan.

Just sommartraineeprogrammet – vilket riktar sig till juridikstudenter som har gått minst sex terminer på juristlinjen – är mycket populärt och byrån får en stor mängd ansökningar varje år. Programmet innebär en slags betald praktikplats under åtta veckor, varav fem tillbringas på Stockholmskontoret och tre på byråns kontor i Atlanta.
– Sommartraineeprogrammet ger en jättebra inblick i hur det är att arbeta på en advokatbyrå. Sommartraineen får prova på att arbeta inom flera olika rättsområden under handledning av en av våra jurister. Under veckorna i USA får vår sommartrainee delta i det amerikanska sommartraineeprogrammet, vilket rankas som ett av de bästa i USA. Man får en inblick i hur det är att arbeta på en större amerikansk byrå och det är också många sociala aktiviteter som exempelvis baseboll, konserter, middagar och studiebesök under veckorna i Atlanta.

Proffsiga och personliga
Johan började som trainee på Kilpatrick Townsend direkt efter sin examen från juristlinjen 2011.
– Alla nyutexaminerade som vi anställer går in som traineer. Det är en ettårig tjänst där man får rotera mellan byråns olika verksamhetsgrupper för att på så sätt få möjlighet att prova olika rättsområden. Programmet utgör en jättebra inkörsport till arbetet på byrå. Dessutom är debiteringskraven lägre än för biträdande jurister och det läggs mer fokus på att lära sig arbetsmetodik och så vidare.

När Johan kom till sin första intervju på Kilpatrick Townsend hade han en fördom om att det skulle vara rätt tuffa frågor och kanske lite stelt och opersonligt, men de fördomarna fick han snabbt släppa taget om.
– Jag blev jätteförvånad under intervjun. Naturligtvis pratade vi mycket om byrån och om mig som person men det var otroligt lättsamt med många skratt. Det kändes som att det fanns plats för många olika personligheter här och det visade sig stämma, det finns många härliga människor på byrån.

Secondment i Atlanta
Idag är Johan biträdande jurist, nybliven advokat och verksam inom byråns processgrupp.
– Vi har många duktiga delägare och biträdande jurister här och det är ett högt tempo på dagarna. Det händer nya saker hela tiden. Vi arbetar naturligtvis med svensk affärsjuridik men det märks också att vi är en del av en större internationell advokatbyrå. Idag åt till exempel alla biträdande jurister lunch med några delägare från Atlantakontoret och nästa vecka kommer ett par kollegor från Shanghaikontoret på besök.

Efter några år på byrån blev Johan erbjuden att åka iväg på secondment, ett slags professionellt utbyte, till Atlanta.
– Under drygt en månad arbetade jag på vårt kontor i Atlanta. Det var jättekul och lärorikt, jag följde med på möten, förlikningsförhandlingar och rättegångar och fick insyn i hur kollegorna i USA arbetar. Det var så klart också en annorlunda miljö med kontor på 30:e våningen i en skyskrapa i centrala Atlanta och med flera hundra jurister.

Nu har du arbetat på Kilpatrick Townsend i snart fem år, vad är det roligaste med ditt arbete?
– Jag får mycket energi av att det händer nya saker hela tiden. Det är möten, förhandlingar, utbildningar och så vidare. Man får också chansen att jobba med mycket duktiga jurister och kan bolla alla möjliga frågor med mer seniora jurister och delägare. Det gör att jag lär mig mycket hela tiden, säger Johan. Sedan är det en social arbetsplats och det är viktigt för mig. Vi åker på konferenser, anordnar after works och ibland samlar någon ihop ett gäng och går på teater eller kör en femkamp på Gröna Lund. Det blir roligare att arbeta när man känner folk runt omkring sig och det är också en av anledningarna till att jag trivs så bra!

Vill du veta mer om Kilpatrick Townsends sommartraineeprogram? Klicka in här!