Att söka jobb kan vara svårt även om man är senior i en bransch. Men det är trots allt en annan sak att göra det när man inte har så mycket erfarenhet på området. För när man inte kan plocka fram ett tjockt portfolio eller ett långt cv, så blir det ju så mycket viktigare att någon faktiskt väljer att våga satsa på en. I alla fall när det gäller branscher som inte skriker efter folk. Linus Zackrisson är utbildad personalvetare och arbetar som rekryteringsrådgivare och föreläsare. Vi ringde upp honom för att få tips inför jobbsökarhösten.
Finns det några vanliga misstag som personer gör när de söker jobb, tycker du?
En sak är att många fokuserar på att berätta hur mycket de vill ha jobbet i sin ansökan, men det är ju underförstått. Man måste också kunna berätta vad man faktiskt kan bidra med. En annan sak är att man bara rabblar en massa positiva egenskaper, utan att man kan förklara hur dessa kan visa sig i rollen. När en del får frågan om sina svaga sidor är det också vanligt att många nämner något som snarare är en positiv egenskap. Då tycker jag att det är mer uppriktigt, och visar på mer självinsikt, om man faktiskt vågar nämna en mindre bra sak om sig själv. Det är däremot bra att visa att man jobbar på det, eller kanske redan lärt sig att hantera det bättre.
Finns det några myter när det gäller jobbsökande, tycker du?
En är att det inte skulle vara någon idé att skicka in en ansökan, eftersom ingen ändå kommer att titta på den. Det stämmer inte enligt mig. Av mina erfarenheter går de allra flesta arbetsgivare igenom de ansökningar som har kommit in. I vissa fall måste de också göra det med tanke på diskrimineringslagstiftning och så vidare.
Tycker du det är att ok att ljuga lite i jobbsökarsammanhang?
Nja, det tycker jag inte. Jag skulle snarare säga att det är okej att tona upp och tona ner saker.
Ska man söka ett jobb även om man inte har alla kvalifikationer?
Ja, det tycker jag. Det kan vara svårt att ha alla kompetenser och erfarenheter som efterfrågas i jobbannonsen, inte minst om man är ny i karriären. Däremot måste man ju uppfylla de grundläggande som faktiskt krävs för att klara av jobbet. Om det står att du måste kunna tala flytande franska och söker fastän du inte kan ett ord, så kommer du troligen att få problem sedan. Samma sak gäller om du måste kunna ett visst program eller system. Där måste man nog vara ärlig och säga att man inte kan det, men att man gärna vill lära sig.
Hur du några tips för att lugna nerverna innan jobbintervjun?
En övergripande sak är andningen. Ta djupa andetag – det har lugnande effekter. Sedan är det bra att komma förberedd, det brukar både kännas och gå bättre om du faktiskt har läst på om rollen och företaget. Att vara nervös är helt normalt, och något som de flesta rekryterare har förståelse för. Om du känner dig väldigt nervös kan det vara avväpnande att nämna det. Det kan nog till och med uppfattas som sympatiskt.
Har du några generella cv-råd?
Krångla inte till det. Det ska vara lätt för personen som läser din ansökan att förstå vad du faktiskt gör och kan. I vissa fall är det personer som inte jobbar med det du gör som läser din ansökan, och då behöver man kunna formulera sig på ett sätt som inte blir allt för internt. Jag läste en gång en ansökan från en kille som skrev att han var ”hubb-ansvarig” och jag hade ingen aning om vad det innebar. Det är bra att vara medveten om att man lätt kan bli lite för insnöad i sin värld!
Linus Zackrissons 5 tips till den som är i början av karriären
Sök mycket
En hög aktivitet leder lättare till arbete. Sök många olika jobb och följ upp dina ansökningar – våga ringa och mejla.
Ha rätt mindset
Inse att du antagligen inte landar ett toppjobb direkt. Var inte för kräsen – alla måste börja någonstans och du kommer att kunna gå vidare.
Lyft tidigare meriter
Om du inte har haft ett tidigare jobb i branschen gäller det använda det du har. Har du sommarjobbat? Eller kanske varit aktiv i någon förening eller någon nation under studietiden? I så fall: använd sånt!
Använd de kontakter du har
Kontakter spelar roll när man söker jobb. Och om man inte har några nära och kära som kan erbjuda ingångar i arbetslivet, så får man skapa egna kontakter. Hör dig för bland bekanta och kompisar i skolan. Det är vanligt att personer blir anställda för att de blivit rekommenderade.
Visa på vad du kan erbjuda
I det personliga brevet är det vanligt att många fastnar i att de berättar hur mycket de vill ha jobbet. Man måste förstås visa sitt intresse, men eftersom du söker jobbet är det redan införstått. Försök istället på att fokusera på hur du på ett konkret sätt kan bidra i rollen och på arbetsplatsen i din ansökan.