18 Nov 2011 kl: 00:00

Karriärdag: Pär Lernström

 

 

7.40 Morgondimman har lättat och sensommar­solen sipprar in i tre­rummaren i Fredhäll i västra Stockholm. Alarmet på Pär Lernströms Iphone ringer och en lång dag har börjat. Det har blivit många sådana den senaste tiden, och fler kommer. Sedan TV4 lade vantarna på den före detta radioprofilen har mycket ändrats i hans liv. Antalet svenska medier som inte vill berätta om framgångssagan Pär kan räknas på en hand. Till och med radiokanalen Rockklassiker är nyfiken på Idols nya ansikte. Strax efter åtta ska radioprogramledarna Anton Körberg och Jonas Nilsson ringa upp Pär för en direktsänd telefonintervju, och för att inte låta alltför nyvaken slentriansjunger Pär i duschen.

 

 

8.35 Med en yoghurt i handen sätter sig Pär på tunnelbanan och åker mot Östermalmstorg. Innan höstens andra avsnitt av Parlamentet ska spelas in har Pär en tid hos frisören, och för omväxlings skull är han tidig.
– Du får göra vad du vill, bara jag inte ser ut som Filip Hammar i Breaking news, säger Pär till australiensaren Steve som står redo med saxen.

Parallellerna till aktuella tv-program är ständigt närvarande. Inte så konstigt med tanke på att det är tv och jobb som fyller Pärs liv just nu. Förutom ett intimt bröllop med Veckorevyns chefredaktör Linda Öhrn i somras, långt bort från nyfikna kvällstidningsreportrar, är det jobb som gäller. I vintras tog han över programledarrollen för Parlamentet, ett av Sveriges mest långlivade humorprogram, och i våras drog han ut på auditionturné med Idol. Nu börjar livesändningarna och fram till den nionde december är han Mr Prime Time med omkring en miljon tacomätta och soffmysiga svenskar. Han har till och med en egen flik på programmets hemsida – något som få svenska programledare kan stoltsera med.

Ändå har Pär svårt att slappna av. Att vara populär och favorittippad är inte synonymt med att vara bäst när det gäller. TV3:s motdrag på jakten efter nya musiktalanger hade premiär i går, och det var med viss bävan som Pär satte sig i soffan för att se vad konkurrenten hade hittat på.
– Det var lite bättre än jag hade hoppats, säger han och skrattar.

 

 

10.30 Taxin saktar in och stannar utanför Filmhusets godsmottagning. Det är här, i en betongbyggnad fylld med strålkastare, körscheman och nybakta kanelbullar, som Pär tillbringar sina onsdagar. Det är då Parlamentet spelas in, för att sedan sändas på torsdagskvällar. Han säger hej till studiomannen och tar en kopp kaffe ur pumptermosen.

 

Pär Lernström, Parlamentet, Idol

 

Första gången Pär bekantade sig med Filmhuset på Gärdet var i mitten av 2000-talet. Aftonbladet hade bestämt sig för att göra tv, och Pär fick vara med på ett hörn. Ett par år senare gjorde han Läget med Kjell och Pär tillsammans med Kjell Eriksson på samma kanal.
– Jag har verkligen varit med och gjort en hel del störda grejer. Vi körde live en gång i veckan och den största succén var Anita Schulmans överviktiga katt. Vi skulle banta ner den och folk var som tokiga i den där katten. Den fick till och med en egen Facebooksida.

Pär beskriver sig själv som scenkillen som gärna ledde klassens timme och shower i skolans aula, men att det var tv-kändis som han skulle bli var inget självklart. Ett tag ville han satsa på sport, men eftersom han inte var särskilt bra på någon började han jobba som lärare efter studenten. Han kom in på Lärarhögskolan, men blev tipsad om medieutbildningen på Kaggeholm, en folkhögskola på Ekerö.

– Jag kom in på reserv och flyttade in i ”pojkslottet”. Skolan hade kopplingar till Pingströrelsen och att killar och tjejer skulle bo ihop var uteslutet. Men det gjorde inte så mycket, för vi levde i radio­studion.
– En gång i veckan sände vi ett program på närradion. Innan oss var det Best of psalmer, och sedan var det vår tur. Det var en stor kontrast, vi drev med allt och alla. Jag pluggade med Carina Berg och redan då såg man att hon skulle bli något stort.

Pär fick sommarjobb på SR Stockholm som nyhetsreporter, ett mindre bra val visade det sig. I slutet av sommaren blev han inkallad till kanalchefen, och han var övertygad om att han inte var välkommen tillbaka. Det var han inte heller – i alla fall inte som nyhetsreporter.
– Hon sa: ”Du, det här med nyheter är ju inte din grej. Vi ska pröva dig framför micken i stället. Som programledare.”  
Där blev han kvar i fem år.

 

 

11.45 På övervåningen ligger logerna på rad. Trots att någon har gjort ett tappert försök att piffa upp dem med röda överkast och kurviga glasvaser från Ikea är det lätt att tro att man befinner sig i Folktandvårdens väntrum. Eller på Kumla. Pär tar en Bounty från godisskålen och fäller ihop laptopen. Det är dags för manusmöte och tillsammans med manusförfattarna går han igenom vad som ska sägas i dagens program.

– Det här funkar inte, det blir en långsökt metafor. Vi måste komma på något enklare, säger Pär och får medhåll från Aron Flam, en i teamet bakom kameran. Ändringen förs in och några minuter senare spottar en portabel skrivare ut nya kopior av manuset.

Tillsammans med manusförfattarna och studiomannen, som får agera komikerna, kör Pär igenom sina repliker.
– Vad säger blått parti om vargjakten?
– Vänta nu, ska vi vara för eller emot? frågar en smått förvirrad studioman.
Manusförfattarnas svar är hämtade från tomma intet, och samtalet som uppstår skulle lika gärna kunna äga rum en tidig söndagsmorgon på väg hem från krogen.

 

 

 

13.10 – Men Pär! Vilken hunk du är på omslaget till Café. Du ser ju ut som en man, säger Karin Adelsköld och skrattar.
Karin, som är en av de fyra komiker som medverkar i dagens program, har logen intill Pär. De småpratar lite om vad som har hänt sedan sist och vad dagens program innehåller. Sedan är det dags för Karin att sminkas och Pär smiter in till sig. Med sig har han en brun papperspåse med dagens lunch: kinesisk soppa och en liten sallad. Han tar fram datorn igen och kollar mejlen, uppdaterar Facebook och pratar lite med Soraya Hashim, programledare för Morgonpasset helg, som ska intervjua honom till helgen. Det låter som om Pär pratar med en gammal barndomsvän. Skratten är många och han hinner dra både roliga och personliga anekdoter under samtalet.

Men att tro att Pär är den speedade lustigkurren vars största rädsla är allvaret är fel. Visst gillar han att få andra att dra på smilbanden, men då och då stannar han upp, skruvar på vigselringen och tänker efter.

– Jag gillar humor och underhållning, och jag har kämpat för att komma hit där jag är i dag. Men jag tycker också om det djupa samtalet. I framtiden vore det underbart roligt att få göra en dagsfärsk talkshow med djupa intervjuer. När jag var på radion intervjuade jag Börje Ahlstedt en gång. Jag hade förberett en hel A4-sida med frågor, men jag hann bara ställa den första. Sedan hamnade vi i ett långt samtal och när jag spelade en låt ringde folk in och klagade. De ville höra mer. Det var en magisk känsla att få honom att öppna sig och efteråt sa han ”Vad skönt det var att för en gångs skull få tala till punkt.” Jag förstår honom och skulle gärna göra ett program som tillåter det.

– Kristian Luuk började med humorprogrammet Hassan och sedan blev han Sveriges svar på Oprah. Folk satt i hans studio och grät ut. Steget mellan humor och allvar är inte så långt som många tror. Idol är väl ett steg på vägen för min del.

 

14.05 Trots att det dröjer ytterligare några veckor innan de direktsända Idol-programmen drar igång kretsar mycket av Pärs liv kring programmet. I luckan mellan genrepet och inspelningen av Parlamentet passar han på att prova ut outfiten till den första fredagsfinalen. Medan han går igenom kavajutbudet ringer Lina Berggren, pressinformatör på TV4. Sedan en tid tillbaka har de i stort sett daglig kontakt.
– Tjena Lina! Jag såg ditt mejl. Att ta press­bilder i veckan blir bra. Jag kikar på lite kläder och tar med mig ett par kostymer.

 

 

14.55 Eftermiddagen har varit lugn, men nu börjar det sjuda av liv i Filmhuset. En våning ner har en avskärmning satts upp och bakom den vita väggen hörs mumlet från publiken som droppar in. På andra sidan tar Soran Ismail en varmkorv och pratar med en ambivalent klädd Annika Lantz: Upptill spets och paljetter, nedtill haremsbyxor och vinröda Converse.
– Det syns ju ändå inte i tv, säger hon och skrattar.

 

En våning upp har Pär precis rakat sig och bytt om. Han går in i sminklogen och sätter sig framför den stora spegeln. Sminkösen Nina Valeri botaniserar bland mängder av  puderdosor och olika borstar innan hon sätter igång med Pärs make­up.

 

 

 

16.13 Publikläktaren är fullsatt, men i Pärs ansikte syns inte ett spår av nervositet. När studiomannen ropar in honom rättar han till kavajen, tar ett djupt andetag och går in i studion. Publiken jublar och några tonårstjejer längst fram rodnar. Medan en kameraman, med hjälp av vattenpass-appen på sin Iphone, kollar att hans kamera har rätt vinkel, presenterar Pär dagens komiker.
– Känner ni er redo därute? Då så, då tycker jag att vi kör, säger Pär och fyrar av ett leende.
– Vinjett, ropar studiomannen och tagningen är igång.

 

 

17.35 – Får vi ta en bild med dig? undrar två blonda tjejer när tagningen är gjord och publiken belönas med nudelfyllda goodiebags. Deras mod smittar av sig och snart står en hel hög med 15-åringar och väntar på sin tur. När skaran av beundrande fans har skingrats går Pär upp till sin loge. Trots alla kramar och superlativ från publiken är han lite irriterad. Ett par påannonseringar fick tas om, och det är ett misstag som han tycker är alltför simpelt. Men medan han sminkar av sig lägger sig besvikelsen, och när han sätter sig i taxin är de små missarna glömda. Han ringer Linda och bestämmer plats för middag.

 

 

19.20 Minglet på Berns är redan igång när Pär och Linda anländer. I egenskap av Årets bäst klädda man ska Pär dela ut pris på tidningen Chics gala Årets chicaste. Det kunde gå bättre. När det är Pärs tur att gå upp på scenen och presentera Årets vardagschic får han totalt hjärnsläpp. Han börjar prata om sin egen utmärkelse, men blir plötsligt osäker på om Café tillhör samma förlag som Chic, och om det i så fall är dumt att säga namnet på tidningen som hyllat hans klädstil. I förvirrningen råkar han i stället säga att det är konkurrenten King som gett honom utmärkelsen.
– Det där gick ju inte så bra. Café och Chic ges ju tydligen ut av samma förlag, och det sitter en massa människor från Café-redaktionen i publiken. Men det blev nog rätt kul ändå. Tror jag i alla fall.

 

 

21.45 När Pär och Linda kommer hem är det nästan kolsvart ute, men lägenheten lyser snart upp av tv:ns flackande ljus. Kavajen och Pär Lernström, Floyd, Parlamentet, Idolde bruna skinnskorna åker av, och just när Pär sätter sig i tv-soffan inser han att han har glömt Lindas jobbkamera i taxin. Resten av kvällen ägnas åt att ringa runt till olika personer på taxibolaget för att försöka hitta den. Hunden Floyd tittar medlidsamt på Pär, men bestämmer sig snart för att sova. En timme senare släcker även Pär och Linda sänglampan.

 

 

 

PER LERNSTRÖM:

ÅLDER: 31 år.

FAMILJ: Frun Linda och hunden Floyd.

BOR: I en lägenhet i Fredhäll i västra Stockholm.

TITEL: Programledare för Idol och Parlamentet.

BAKGRUND: Kommer från Strängnäs. Läste medieutbildningen på Kaggeholms folkhögskola och sommarjobbade som nyhetsreporter på SR Stockholm. Blev sedan programledare på samma kanal. Har även jobbat på Utbildningsradion, MTV, Aftonbladet, TV7 och Mix megapol. Började som programledare hos TV4 vintern 2011. Blev nyligen utsedd till Sveriges bäst klädda man.

FRITID: Spelar racketsport och ”skulle gärna skaffa mig en riktig hobby. Jag funderar på att ta jaktlicens, men det är mest för att det är en stilig hobby. Jag är inte så sugen på att skjuta djur.”

SER PÅ TV: Mycket. Gärna direktsändningar. ”Det är så slipat nu för tiden, men det är kul när det händer något oväntat.”

 

 

 

LÄS MER:

 

De gör karriär med whiskey

Det började som en idé på en semester med kompisgänget. I dag är Mackmyra en världskänd whiskyproducent.

» Karriärdag  med Mackmyras produktionschef

 

 

Karriärdag med Salem Al Fakir

En före detta balettdansös och en låtskrivare vars verk ingen ville framföra visade sig vara början på något stort.

» Heldag med Salem och hans kollega Kristina