Karriärcoachen tipsar: Så här tar du reda på vilket jobb som passar dig
27 Nov 2019 kl: 00:00

Karriärcoachen tipsar: Så här tar du reda på vilket jobb som passar dig

Charlotte Hågård har över 25 års erfarenhet av att guida vilsna själar rätt i yrkesdjungeln. Hon är karriärexpert, Linkedinexpert, författare, föreläsare och entreprenör. 

– Det här med jobb är en viktigt fråga för många – speciellt i vår del av världen. Vi vill att jobbet vara en del av oss och spegla vilka vi är som personer, säger Charlotte. 

 

Hur hittar jag ett jobb som passar mig?

– Ju bättre du lär känna dig själv ju lättare är det att hitta yrket som passar dig. Fundera på vad du har för intressen, styrkor, svagheter och drivkrafter. Ju bättre självinsikt du har desto lättare är det att välja rätt och välja bort, säger Charlotte och fortsätter:

– För i början handlar det nästan mer om att välja bort sådant som du inte ska fokusera på. 

Men hur ska jag kunna välja? Det finns ju så mycket

– Ja, många tycker det känns övermäktigt eftersom valen är så många. Men grejen är att du inte ska välja bland allt eftersom allt inte passar dig. Nu kanske jag låter hård, men så är det. Börja med att hitta en inriktning som matchar dina intressen och ambitioner, och välj bort resten. Då har du antagligen redan avgränsat dig till hälften. Ett bra sätt för att lyckas med detta är att använda sig av “Trestegsraketen” där du tänker inåt, utåt, framåt. 

Vad avgör om jag trivs på jobbet eller inte?

– Det är både saker hos oss själva och saker hos organisationen. Vi måste känna att vi får jobba med sådant vi tycker är roligt, intressant och som vi är bra på. Men det måste också vara på en organisation där vi kan växa och utvecklas, där vi trivs med chefen och där företagskulturen är bra, säger Charlotte och fortsätter:

– Du kan ha världens bästa arbetsuppgifter men om du inte trivs med chefen eller organisationen kommer du antagligen inte trivas med jobbet.

Ska jag ta hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut när jag väljer?

– Självklart är det bra att ha det i åtanke när du väljer, men det ska inte vara avgörande. Det viktigaste är att du matchar yrket med dina intressen och värderingar. För i slutändan är det ändå det som kommer avgöra hur du presenterar och trivs på jobbet. Och som jag så ofta säger till dem jag coachar: även om du väljer en inriktning eller ett yrke när du är ung så kan du mycket väl välja om längre fram. Att pröva något nytt kan vara mycket positivt, ge nya insikter och ny energi.

 

Hitta rätt jobb med Trestegsraketen 

Inåt:

Här ska du skaffa dig produktkunskap, och du är själva produkten. Vilka är dina färdigheter, intressen och drivkrafter? Om du är osäker – ta hjälp av människor omkring dig, till exempel vänner, familj eller kollegor. Ställ frågan: “om du skulle beskriva mig för någon annan, hur skulle du beskriva mig och mina styrkor?”. Sträva först efter att hitta en inriktning istället för att direkt pricka in yrket.

Utåt: 

Dags att börja se dig omkring. Gör en bra research – vilka företag finns och hur verkar de vara? Gör också informationsintervjuer vilket innebär att du kontaktar personer som verkligen verkar gilla sitt jobb, och tar reda på mer om dem. Vad jobbar de med? Hur har de valt sina jobb och varför? Vad är det som gör att de trivs? 

Framåt: 

Nu kan du lägga upp en handlingsplan för hur du ska nå dit du vill. Krävs utbildning? Om ja – vilken? Hur kommer du in på utbildningen? Arbeta även på din personliga marknadsföring och börja bekanta dig med din kommande bransch.