1 Mar 2010 kl: 00:00

Karriär och barn – så lyckas toppcheferna

Både Annika och Johan har en hel del tips att dela med sig på Chefs event om att vara chef och förälder. Och de är rörande överens om en sak: det finns ett beslut som är mer betydelsefullt än något annat när det kommer till att få ihop det så kallade livspusslet.

– Det viktigaste valet du gör i ditt liv är vem du väljer som partner, menar Johan som är pappa till tre tonårsdöttrar.

 

Och Annika som har en femårig dotter fyller på:

– Som kvinna är det ännu viktigare vem du väljer. Min man har ofta fått frågan ”hur orkar du ha en sån framgångsrik fru?” – en sådan fråga skulle aldrig en VD-hustru få. Men tyvärr är det också så att få män klarar av att hantera det, så det gäller att välja rätt man.

 

Johan och hans hustru har försökt vara hemma varannan dag när barnen varit sjuka, men frun har fått dra det tyngsta lasset.

– Jag jobbar mycket. Det går inte att komma ifrån men jag försöker vara hemma och äta middag så ofta jag kan i veckorna, säger Johan.

 

Både Annika Falkengren och Johan Skoglund är överens om att kvalitetstid inte fungerar, utan att kvantieten smäller högre.

– Det går inte att säga att ”vi får göra något på lördag om tre veckor”. Har jag varit ute och rest mycket får jag se till att jag stannar hemma mer veckan efter, säger Annika.

 

Hon menar att det inte går att tro att det hela tiden ska lösa sig, vare sig det handlar om till hösten eller när barnen börjar högstadiet.

– Stanna upp ibland och tänk över familjesituationen, gärna både exempelvis jul och sommar, och fundera över om ni är nöjda och vad som går att förbättra. Kanske kan du gå upp 10 minuter tidigare för att slippa stressa? Man hittar sina modeller som fungerar. För mig är det viktigaste att ha mitt fokus där jag är, vare sig det är hemma eller på jobbet. Och att inte alltid prioritera mobilen hemma.

 

Tyvärr lyckas inte alla att få tiden och energin att räcka. Ofta är det unga kvinnor som får utmattningsdepression. På JM har Johan sett att situationen nästan alltid innehåller en kombination av för mycket jobb men också problem i hemmet. Han får ibland säga till medarbetare att deras arbete är good enough och be dem att gå hem. Annika är inne på samma linje:

– Vi måste få ned perfektionskraven. Det måste räcka med att vara en bra mamma. Ingen är perfekt, alla glömmer någon gång att packa matsäcken eller skridskorna till idrotten, säger Annika.

– Gör man sitt bästa räcker det långt. Det gäller att komma ihåg vad som är viktigt. Jag har alltid haft som mål att det ska stå ”sov gott pappa” på min gravsten – inte ”sov gott och tack för allt/JM AB”, säger Johan.