Karolina vill ge medarbetarna nya perspektiv på jobbet
24 Jun 2015 kl: 00:00

Karolina vill ge medarbetarna nya perspektiv på jobbet

Karolina Valdemarsson är ansvarig för Unilevers affär med ICA. Hennes jobb är en blandning av kategoriplanering och utveckling, försäljning och förhandling. Hon trivs som bäst på jobbet när nya affärer går i lås och när hon ser sitt team utvecklas.

Hur underlättar Unilever din balans i livet?
– För mig är frihet och flexibilitet viktigt. Jag tar gärna stort ansvar, men vill också ha stort förtroende och möjligheten att jobba som det passar mig bäst. Där passar Unilever mig perfekt. Företaget har också en uttalad tro på att du ska må bra och ha en balans mellan livets alla delar för att göra ett bra jobb.

Er bransch håller högt tempo, hur hanterar du stressen?
– Jag har lärt mig den hårda vägen. Under en period satte jag alldeles för stor press på mig själv, då hjälpte Unilever mig att skaffa en extern coach som kunde ge mig lite perspektiv på jobbet och livet. Som ledare försöker jag föra de lärdomarna vidare till mina medarbetare. Jag vill ge dem förtroendet och möjligheten att prova sina idéer. Om det blir fel är det helt okej, det är genom att våga som vi utvecklas.

”Vi tror att du ska må bra för att prestera”

Hur började du på Unilever?
– Jag kom hit som trainee år 2001. Under två år arbetade jag i flera olika roller och fick ta stort ansvar direkt. Jag lärde mig otroligt mycket på kort tid. Unilevers interna utbildningar håller världsklass och i kombination med ­praktisk erfarenhet slår det vilket universitet som helst.

Du är småbarnsförälder, hur fungerar det på Unilever?
– Det finns en stor förståelse för att prioritera familjen hos både ledning och kollegor, många är småbarnsföräldrar själva. Att jobba hem­ifrån eller hämta barnen på förskola och skola är aldrig några problem. När jag var hemma med mitt första barn blev jag dessutom befordrad under ledigheten, det ­säger en del om Unilevers syn på föräldraskap och karriär.

Vad ser du fram emot just nu?
– Jag ska åka till Barcelona för att presentera ett projekt tillsammans med några europeiska kollegor. Jag ska också lägga upp en plan för en kommande produktlansering och boka in familjens sommarsemester. Men först ska jag sätta mig på trappan med en kopp te och se på när min tvååring lär sig åka sparkcykel.