Kärlek på jobbet – få det att funka
22 Nov 2019 kl: 00:00

Kärlek på jobbet – få det att funka

Har du funnit kärleken på jobbet? Grattis! Det är vanligt och kan såklart vara underbart. Men för att både kärleksrelationen och arbetsuppgifterna ska fortsätta fungera, finns det en del du vinner på att ta hänsyn till, menar Anki Udd som är ledarskapsutvecklare på fackförbundet Ledarna. Hennes främsta uppmaning till kollegor som inleder en relation är att vara öppna med relationen. Att tro att de andra på jobbet inte märker fungerar enligt henne aldrig. I grunden ser Anki att en långsiktig och bra kärleksrelation mellan två kollegor sprider lyckliga vibbar och är positiv för hela arbetsplatsen. För de nyförälskade kollegorna gäller det ändå att behålla fokus på arbetsuppgifterna när de är på jobbet, för konstanta kärleksbetygelser på arbetsplatsen blir olidligt för kollegorna.

Kär i chefen!?

Vilka roller på arbetsplatsen som personerna i kärleksparet har är av stor betydelse. Om en chef och en underlydande inleder en kärleksrelation är det enligt Anki Udd alltid olämpligt att de fortsätter jobba i samma arbetsgrupp.

̶  Det är som att be om onda aningar. Frågor som vilken jobbinformation paret diskuterar utanför arbetstid och frågetecken kring lönesättningen brukar uppstå, berättar Anki Udd.

Hon har även sett chefer som i jobbsammanhanget har överkompenserat och blivit överdrivet tuffa mot sin partner och exempelvis hållit igen på löneökningar.

Att många större verksamheter har riktlinjer om kärleksrelationer mellan kollegor underlättar. Där det finns välkända riktlinjer om kärleksrelationer på jobbet brukar det vara ganska odramatiskt att en av personerna i kärleksparet börjar jobba på en annan avdelning. Är man i en storstad och kärleksparet känner att det blir för trångt att båda är kvar på samma företag, kan det dessutom ofta vara ganska enkelt att söka sig ett nytt jobb utanför verksamheten.

̶  Men på en mindre ort med få arbetstillfällen brukar det vara en stor utmaning.

Singelpodden ger kärleksråd varje vecka

Sanna Nilsson och Emelie Jansson ger också råd om relationer på jobbet, men även många andra råd om dejting och kärlek. De ger råden i Singelpodden som de driver.

De två väninnorna lärde känna varandra redan 2004. Sedan dess har de diskuterat kärleksrelationer i många timmar och 2014 kom Sanna Nilsson med idén om att de borde dra igång en podd om singelliv.

̶  Först var jag tveksam och i de första avsnitten höll vi en låg profil om vilka vi är, berättar Emelie Jansson.

Idag tycker båda att det känns jobbigt att lyssna på de första avsnitten eftersom de upplever att samtalen var stela då. Men med fem års erfarenhet av att podda har de nu fått till ett fint flyt när de samtalar i poddavsnitten. Efter hand har de också lärt sig mycket om ljudredigering och hur de ska göra för att nå ut med podden. Dessutom använder de Instagram och Facebook för att hålla kontakt med lyssnarna.

̶  Att jag och Sanna ofta inte har samma åsikt uppskattar våra lyssnare. Det gör att podden blir roligare, säger Emelie Jansson.

De två är inte utbildade psykologer, men båda har gått i terapi.

̶  Vi talar från hjärtat och är tydliga med att vi inte är experter. Men faktiskt har vi ofta rätt, säger Emelie Jansson, med glimten i ögat.

Genom åren har de testat att göra några kommersiella satsningar med podden som plattform, som att sälja t-shirts och arrangera evenemang. Men de konstaterar att podden än så länge är en ekonomisk förlustaffär för dem. Även om de är öppna för relevanta samarbeten som ger dem mer intäkter, har deras drivkraft med podden inte varit att tjäna pengar. Båda försörjer sig på anställningar som inte har något med podden att göra. Singelpodden är framför allt något de lär sig mycket av, har kul med och som har givit dem ett stort nätverk.

̶  Vi får många mejl från lyssnarna och har många följare på Instagram. Vi har blivit förvånade över hur öppet många av lyssnarna delar med sig av sina erfarenheter i Singelpoddens Facebookgrupp, berättar Sanna Nilsson.

De har tagit upp kärlek på jobbet i några avsnitt och de märker att det är ett ämne många är intresserade av. De upplever också att klimatet i dagens dejtingdjungel är hårt.

̶  Folk är sviniga mot varandra. Jag vet inte hur många mejl vi har fått från personer som råkat ut för att någon de dejtat bara försvunnit. Onlinedejting har gjort att gränserna försvunnit. Vi märker att vår podd fyller ett behov hos många singlar som känner sig ensamma, konstaterar de.

Deras främsta råd för att hitta kärleken, vare sig det är på jobbet eller någon annan stans, är att våga bryta mönster och att vara snäll mot sig själv.


av: Lars Carlén