Karin har rymden i sikte
9 Dec 2014 kl: 00:00

Karin har rymden i sikte

>> Tillbaka till Uppstickarlistan 

Karin Nilsdotter är vd för Spaceport Sweden och Space Travel Alliance. Hennes satsning på att göra Sverige till Europas ledande rymdnation har gjort henne till den sjätte mest inflytelserika kvinnan i världen inom newspace. Dessutom har hon utsetts Årets Teknikkvinna av SAAB i Sverige och nu är hon dessutom en av årets uppstickare.

Grattis, hur känns det?
– Det känns jättekul och är en stor ära. Jag ser det som att det är vårt långsiktiga arbete som nu börjar ge resultat. Jag blev vd och partner i Spaceport Sweden 2010 och har sedan dess arbetat för att skapa en ny industri. Vi verkar för att etablera bemannad rymdfart som en högteknologisk och innovativ miljardindustri i Sverige och erbjuda rymdresor för privatpersoner, företag och akademi.

Berätta mer om Spaceport Sweden!
– Vi verkar som ett utvecklingsbolag och är också en plattform för produkt- och tjänsteutveckling som attraherar besökare, talanger och investerare. Vår målsättning är att etablera Europas portal för rymdresor. Sverige har optimala förutsättningar att bli ledande. Det finns ett rymdarv, rymdlag, stora obefolkade ytor och luftutrymme som kan avgränsas. Dessutom har vi världsledande rymdforskning i Sverige och en fantastisk besöksnäring och norrsken.

– Vi har en unik möjlighet. Men konkurrensen är knivskarp. Vi måste kraftsamla tillsammans med regering och industri, så som andra länder arbetar. Mitt arbete handlar mycket om samverkan regionalt, nationellt och internationellt för att skapa synergier och konkurrenskraft. Samarbete är viktigt för att lyckas, även med konkurrenter – då vi tillsammans skapar en ny global industri. Vi jobbar ihop med andra rymdhamnar och är till exempel medarrangör till de första tyngdlösa flygningarna som är öppna för allmänheten, som sker just nu i Frankrike.

Har du varit ute i rymden själv?
– Nej, men jag ska. Just nu förbereder jag mig och har bland annat testat G-kraftscentrifug och den tyngdlösa flygningen i Frankrike, som var en magisk upplevelse. Instinktivt vill man som tyngdlös försöka simma fram, men då börjar man snurra. Det bästa är att röra sig så långsamt som möjligt.

När kommer vanliga människor kunna åka på rymdresa?
– Redan inom två-fyra år är det möjligt att man kommer igång i USA. Vi arbetar med juridiska, operativa och affärsmässiga frågor för att positionerar Sverige som den mest attraktiva platsen i Europa. Redan idag arbetar vi med att paketera rymden och skapa förberedande upplevelser på jorden. Det finns också stora möjligheter för tekniköverföring till andra branscher och tillsammans attrahera talang.

Vad inspirerar dig?
– Modiga och drivna människor som vågar satsa på det de tror på. Sådana människor är viktiga för Sverige. För om vi ska fortsätta vara ett kreativt och innovativt ledande land måste vi våga satsa och ta vara på talang.

Vad är det mest uppstickiga du har gjort i år tycker du själv?
– Hela vår satsning är ett pionjärarbete. Jag tycker att vi har lyckats sätta rymdturismen på den politiska agendan, utvecklat nya upplevelser, samverka med akademi, attrahera investerare och tagit en position i världen. Vi vill göra skillnad för Sverige, och det handlar om mod och målmedvetenhet. Det är jag stolt över.

Till sist: Finns det liv därute i rymden?
– Ja, det gör det absolut. Frågan är bara i vilken form.

Karin Nilsdotter

Ålder: 39 år.
Utbildning: Civilekonom, Mittuniversitetet, Handelshögskolan i Göteborg, Executive MBA, Henley Business School, England.