1 Mar 2008 kl: 00:00

Känsliga uppgifter- så håller du privatlivet priv

Ta ställning

Du kanske inte alls är den privata typen, utan istället älskar att berätta om allt som händer i ditt liv. Om dina arbetskamrater inte har något emot att lyssna, så kör på! Men tänk på att det ibland kan uppfattas som oproffessionellt att vara allt för öppen och att dina anförtroenden kan komma att användas emot dig i framtiden.

Använd inte företagsmejlen för privata meddelande

Det är lätt hänt att man använder företagsmejlen även när man skriver till sina vänner. Kanske tänker du inte på att någon på företaget – ofta nätverksadminstratören – har tillgång till och kan se alla mejl. Dessutom är det lätt hänt att man skickar meddelandet till fel person – eller i värsta fall som massmejl till hela företaget.

Betala dina räkningar hemma

Om du inte vill att dina arbetskamrater ska se hur mycket du är skyldig i kredit, så se till att betala dina räkningar hemma. Räkningar är känsliga dokument, som du inte vill att din chef eller kollegor ska få tag på.

Håll koll på lönespecifikationen

Så fort du får din lönespecifikation, så stoppa ner den i handväskan eller plånboken. Numera får de flesta av oss in sina pengar direkt på kontot, men den där lilla papperslappen hotar att avslöja vad du tjänar. Om en kollega får reda på din lön, räkna inte med att han eller hon kommer att hålla informationen för sig själv.

Håll dig nykter på firmafesten

Det spelar ingen roll hur privat du är till vardags om du dricker alldeles för mycket och öppnar dig totalt på firmafesten. Inget lossar på tungbanden så mycket som alkohol, så se till att du kan visa dig på arbetet även dagen efter festen.

Kom i tid

Om du använder dig av passerkort för att komma in på din arbetsplats, så kan ledningen registrera när du kommer till jobbet. Även övervakningskameror vid entréer kan användas på samma sätt. Denna information kan senare användas emot dig om du ofta är försenad.

Källa: CareerBuilder.com