28 Mar 2008 kl: 00:00

Kan chefen kräva att jag arbetar?

SVAR : Om inte kollektivavtal träffats ifråga om förläggning av semester gäller följande enligt semesterlagen:

Ändring av ett beslut av en redan beviljad semester får inte ske ensidigt från din arbetsgivare, utan ska i första hand ske genom samråd. Om arbetsgivaren ändå tar ett sådant beslut och kräver att du arbetar blir denne skadeståndsskyldig.

Du bör påtala detta för din arbetsgivare.

För att kunna hävda din rätt i denna fråga krävs dock att du kan bevisa att din semester är beviljad ett visst datum. Trots att ett muntligt besked gäller, krävs det i en situation när ni har olika uppfattning att du kan styrka att du har fått din semester beviljad. Helst ska detta därför ha skett skriftligen.

Du bör se till att vara överens med din arbetsgivare – om du åker trots att arbetsgivaren har sagt att du inte har semester, kan arbetsgivaren uppfatta det som arbetsvägran vilket kan vara saklig grund för uppsägning.

Självklart kan ni komma överens om att flytta din semester, och att arbetsgivaren står för kostnaderna som uppstått för dina biljetter, med mera. Se till att även få denna överenskommelse i skrift.

Diana Håkansson är ombudsman på Jusek och svarar på frågor om kontrakt, anställningstrygghet, kollektivavtal och arbetsrätt.

Mejla Diana på arbetsratt@shortcut.nu.