Juristen: ”Jag äger ett par hundra slipsar”
4 Sep 2017 kl: 00:00

Juristen: ”Jag äger ett par hundra slipsar”

Hej Eric! Hur skulle du beskriva din stil?

– Ganska uppklädd och formell, även till vardags. Samtidigt blir det formella lite nedtonat eftersom jag gärna bär kläder av gammaldags snitt eller plagg som faktiskt har några decennier på nacken. Vintagekostymen i smalspårig manchester som jag har i dag är en favorit och typisk för min stil. Till den bär jag naturligtvis en matchande slips – jag äger ett par hundra slipsar och de är en viktig del av min stil.

Var shoppar du helst?

– Jag återkommer gärna till vintagebutiken Ruth & Raoul här i Uppsala, annars varierar det. Eftersom slipsar har gått lite ur modet kan man hitta många fräscha second hand-slipsar på exemelvis Myrorna. Jag köper faktiskt inte kläder särskilt ofta – det blir knappt ett plagg i månaden – och lägger nog inte mer pengar på det än de flesta andra. Jag skäms inte heller för att invänta rean när jag ska köpa en rock eller andra dyrare plagg.

Din mustasch är en accessoar i sig – hur länge har du haft den?

– Sedan 2009, dessförinnan var jag så gott som alltid renrakad. Men när jag skadade hakan i ett fall kunde jag inte raka mig på ett tag och då började jag experimentera lite med skägg och mustasch. Jag gillade den här varianten och min fru tyckte att den var tillräckligt okej för att behålla. I dag är mustaschen lite av mitt signum, om folk inte vet mitt namn kan de referera till mig som ”han med mustaschen”.

Vilken betydelse har kläder och stil i din bransch?

– Det finns en ganska tydlig bild av hur jurister ser ut och många lever upp till den. Man bär klassiska, formella plagg i dova färger och väljer inte något som sticker ut. Det blir en slags yttre bild av objektivitet och professionalitet. På advokatbyråerna verkar slipsen ha börjat försvinna lite, och då får skorna och klädernas snitt ännu större betydelse. I advokatmiljön ska man gärna framstå som framgångsrik och klädseln blir en viktig del i det.

Hur har din stil förändrats genom åren?

– Ända sedan gymnasiet har jag haft samma grundstil med skjorta, slips och kavaj. När jag jobbade inom domstolsväsendet blev det oftast mörk kostym och då var valet av slips extra viktigt. Här på universitetet kan jag experimentera mer eftersom jag inte befinner mig i den klassiska juristvärlden.

Hur klär du dig när du inte jobbar?

– I hemmets lugna vrå blir det kläder som är praktiska för en småbarnsförälder, vilket avviker ganska mycket från min officiella stil. Men det talar vi inte högt om!

Stylesheet

Ringar och manschettknappar

”Jag bär alltid tre ringar: på vänster ringfinger min doktorsring och min vigselring, på höger långfinger min frimurarring. Manschettknappar bär jag också ofta – just det här paret har jag fått av en doktorand som tidigare var barrister i London, de är från hennes Inn of Court.”

Mustasch

”Min mustasch är inte så tidskrävande som man kanske tror, framför allt inte om man jämför med tiden det tar att hålla sig renrakad. Det tar väl ett par minuter extra på morgonen att ha mustaschvax i den. Och någon gång emellanåt låter jag frisören ansa den lite.”

Slips

”Det enda jag egentligen tänker på när jag väljer kläder på morgonen är att aldrig ha samma slips två dagar i rad. Jag har tyckt om att bära slips sedan jag var barn och är inte en av dem som tycker att det känns påtvingat – jag känner mig snarare naken utan slips.”