17 Dec 2008 kl: 00:00

Julstressade bilister glömmer bilen

Enorma parkeringsplatser, mycket som ska köpas och ordnas före jul. Frun har tagit bilen och glömt att tala om det. Man glömmer att man hade bilen till julfesten och tog taxi hem. Listan över anledningar till att bilar tappas bort kan göras lång.

 

I december 2006 visade sig 33 procent av de stöldanmälda bilarna hos If vara borttappade. Normalt är omkring åtta procent av de bilar som anmäls som stulna hos If i själva verket borttappade och återfinns inom kort.

– Den typiska kunden som tappar bort sin bil är en stressad trebarnsfar som kör en nyare bil och bor i Stockholm, säger Lars-Elis Ekeberg, motorskadechef på If.

 

Är ens bil borta ska man naturligtvis alltid anmäla detta till polisen och till sitt försäkringsbolag.

– Men ett bra tips är också att åka tillbaka till samma parkering kl 21.30 samma kväll. Det är stor chans att din bil står ensam kvar där och väntar, säger Lars-Elis Ekeberg.

 

7 tips för att inte tappa bort bilen i julstressen:

 

1. Skicka ett sms till dig själv med en beskrivning av bilens placering.

2. Knyt en vimpel på bilens antenn så att bilen syns bättre.

 

3. Är bilen borta? Ställ dig på en refug eller annan högre punkt på parkeringen och försök öppna bilen med fjärröppnaren – den når längre än man tror.

4. Har du barn med dig – be dem memorera våningsplan och plats i parkeringshuset. Barnen har antagligen inte huvudet lika fullt av julbestyr som du.

 

5. Har du ställt bilen i parkeringshus – leta alltid på våningsplanet under och över också.

 

6. Försök undvika att handla samtidigt som alla andra.

 

7. Stressa mindre – kom ihåg att julen ska vara fridens högtid