Jorden runt-resan ledde till jobb i Australien
6 Jul 2017 kl: 00:00

Jorden runt-resan ledde till jobb i Australien

När och varför bestämde du dig för att lämna Sverige?

– Jag har alltid varit väldigt nyfiken på andra länder, språk och kulturer. Direkt efter gymnasiet reste jag en hel del, första stoppet var San Francisco där jag jobbade som au pair i ett år. När jag sedan bodde hemma i Sverige kände jag alltid reslusten klia, så efter min magisterexamen 2007 flyttade jag till England med min dåvarande kille. Sedan dess har jag inte bott i Sverige.

2010 flyttade du till Australien. Varför hamnade du just där?

– Jag hade bott i Manchester ett tag och började bli trött på det eviga grådassiga regnet. När en kompis blev varslad från sitt jobb bestämde vi tillsammans att det var dags för en nystart och bokade en jorden runt-resa under ett år. I januari 2010 begav vi oss via Sydostasien till Australien, men längre än så kom jag inte. Vi jobbade i Sydney ett par månader och reste sedan runt i Australien nästan hela året. När mitt Working Holiday-visum var på väg att gå ut blev jag som av ett mirakel kontaktad av min tidigare arbetsgivare i Sydney. De behövde en person till sitt Melbourne-kontor omgående och var villiga att sponsra ett fyraårigt arbetsvisum. Så jag stannade här, och det har jag inte ångrat!

Vilka är de största skillnaderna mellan Australien och Sverige?

– Folket, vädret och kulturen. Människor är öppna, sociala och lite charmigt gammalmodiga men ändå rätt nyfikna på andra kulturer. Att vädret är mycket bättre än i Sverige märks också på människors humör. Ibland kan jag bli frustrerad över att australiensare är lite för traditionella i sin syn på män och kvinnor, även om de förespråkar jämlikhet. Föräldraledigheten här är till exempel fånigt kort och hjälper inte kvinnor i karriären. Vad gäller skatt, semester och annat jobbrelaterat tycker jag dock att Australien är ganska likt Sverige.

”Livet är kort och om du vill testa att bo utomlands – bara gör det!”

I dag driver du företaget The Bridge Coaching. Berätta om det!

– Resor och förändring har alltid fascinerat mig och i januari 2013 började jag plugga till livscoach vid sidan av mitt andra jobb. Jag insåg snabbt att hur vi tänker är en stor del i hur bra resan blir och hur lätt det blir att landa på andra sidan. Jag startade The Bridge Coaching i december 2013 för att hjälpa expats och människor som reser eller flyttar mellan olika länder med den känslomässiga sidan av en utlandsflytt – planering, kulturkrockar, hemlängtan och identitet. I dag jobbar jag med både individer, företag och myndigheter, främst från Europa och Australien.

Emmys tips till dig som funderar på att flytta utomlands:

1. Tillåt dig själv att drömma stort

Följ den väg som du vill gå, oavsett vad andra tycker. Livet är kort och om du vill testa att bo utomlands – oavsett ålder – bara gör det! Om du skulle upptäcka att det inte var något för dig så är det ju bara att flytta hem igen. Jag säger ofta till mina klienter att ”ett beslut är bara ett beslut tills du bestämmer dig för nästa sak”

2. Hitta rätt information att basera dina beslut på

I dag finns det så många forum och Facebook-grupper där folk spekulerar kring jätteviktiga saker som exempelvis arbetsvisum. Här i Australien är det där med visum en stor fråga som oftast kommer upp och då reglerna ändras rätt ofta är det bäst att ringa immigration eller prata med en licenced migration agent för att få svar som stämmer för dig. Jag har sett så många som gör fel utan att veta om det, baserat på felaktig information. Visst är det lätt att fastna i “information overload”, och då kan det vara bra att ha en lista med det man ”måste veta” (visum, boende, reseförsäkring, jobb) och det som är “bra att veta” (transport, affärer, telefonabonnemang). Nästan allt “bra att veta” är mycket lättare att fixa när man väl är på plats!

3. Var realistisk i jobbsökandet
Det är svårt att söka jobb innan man är på plats och kan gå på intervju, men research är alltid bra att göra innan. Det jag oftast säger till folk är att vara realistisk och tro inte att man ska få drömjobbet, eller samma jobb som man hade hemma, så fort man landat. Ibland måste man ha lite tålamod och lite sparpengar på kontot tills det första jobbet dyker upp.

På Emmys företags sajt finns en blogg med ännu fler tips!