Johan är både vd och vaktmästare
26 Mar 2009 kl: 00:00

Johan är både vd och vaktmästare

Men det räcker inte. Han vill ha mer.
­­– Jag gillar helt enkelt att starta saker.

Redan år 2000 startade Johan Formgren sitt första företag. Då åkte han mycket snowboard och det kändes naturligt att bygga hopp till olika tävlingar.
– Det började i Falun, sen flöt det på. Jag gjorde snowboardhopp till tävlingar och fotojobb.

Tillsammans med sin vapendragare Erik Ydrén startade Johan Formgren sedan bemanningsföretaget Quickmatch, som parade ihop studenter med jobb inom logistik, data och industri. År 2004 stack Johan iväg på ett utbyte i Hongkong och då dök idén upp om att börja importera scootrar från Kina.

Hur gick det till när du startade eget? Var det inte en massa krångel?
 – Det var faktiskt lättare än jag trodde. Är man bara hängiven, foku- serad och jobbar hårt tror jag att det mesta går. Det är ju ingen raketforskning vi sysslar med. Det gäller bara att dumjobba så löser det sig till slut.

Vad är din ”titel”?
 – Oj,oj. Jag är mekaniker, chef, vd, grafiker, styrelseordförande. Alltiallo. Men jag börjar lära mig att inte göra allt. Det blir ingen energi kvar då.

Vad är allra roligast med jobbet?
 – Att få göra saker på mitt sätt. Det senaste jobbet jag hade som inte var ”med mig själv” var på Anticimex. Det var så trist. Jag vill ha något eget.

Men det låter som sjukt mycket ansvar, är det verkligen roligt jämt?
– Det är väl det som är nackdelen. Det är svårt att lämna jobbet. Man kan aldrig riktigt ”stänga av”.

”Det är ju ingen raketforskning vi sysslar med. Det gäller bara att dumjobba så löser det sig”

Vad tjänar du i månaden då?
– Utslaget på alla timmar vi lagt ner blir det kanske inte så mycket. Vi tog ut vår första lön i maj förra året, när vi tog examen. Vi gjorde närmare två miljoner i vinst förra året i ett av bolagen. Vill jag ta ut mycket pengar kan jag göra det, men jag kan också spara och satsa på nya projekt.

Hur mycket jobbar du?

– Nu jobbar jag någorlunda normalt, cirka 40 timmar i veckan. Nu har vi råd att skicka bort all bokföring till exempel. Det underlättar.

Hinner du med andra saker? Du gillar ju att åka snowboard och virka.
– Förut åkte jag snowboard jämt, kanske fyra gånger i veckan. Nu blir det fyra gånger i månaden. Det där med virkning gav jag mig fan på att lära mig ett år. Jag ville hedra min mamma som är syslöjdslärare. Nu är jag mer inne på att bli hantverkare. Min största fritidssysselsättning är att renovera min lägenhet.

Du är väl din egen chef – hur är det?
– Nja, jag är chef för Erik och han är chef för mig. Det funkar bra, att vara två och kunna peppa varann är väldigt viktigt.

Det blir det inte en himla massa sovmorgnar då?

– Nej, verkligen inte. Jag har ständigt dåligt samvete. Tar jag sovmorgon vet jag att min kollega får jobba hårt.

Vad är nästa jobbsteg?
– Det vi har nu står typ på egna ben. Vi kan åka iväg och verksamheten skulle klara sig, fast det vill vi egentligen inte erkänna. Så medan det här tickar på kan vi testa andra saker. Vi har ett nytt projekt på gång där studenter redan under studierna får möjlighet att starta eget. Det är en av de stora bristerna i dag, i alla fall på företagsekonomiska skolor, att studenter inte tar steget och startar eget.