Jobbigt värre: Jenny Madestam
6 Aug 2013 kl: 00:00

Jobbigt värre: Jenny Madestam

 

1981. Börjar första klass, ett år tidigare än tänkt. Läraren ogillade att en sexåring börjat i klassen,

vilket väckte min kämpaglöd.

1992. Inser att vårdlinjen som jag gått på gymnasiet var helt fel för mig och börjar därför läsa naturvetenskap på Komvux.

1995. Inleder mina universitetsstudier med en termin statistik på Stockholms universitet. Funderar samtidigt på att söka till läkarlinjen, apotekarlinjen eller kanske något på KTH?

1997. Går en kurs i sociologi. Här väcks mitt intresse för svensk politik. Jag gillar det så mycket att jag blir kvar på den statsvetenskapliga institutionen.

2000. Tar ut magisterexamen i statsvetenskap och halkar samtidigt in på forskarspåret. Min lärare och handledare Tommy Möller uppmuntrar mig att söka till forskarutbildningen. Börjar på forskarutbildningen.

2006. Flyttar till Italien med min man. Vi bor där i tre år. Under tiden föds vår dotter och jag skriver klart min avhandling En kompispappa och en ytlig djuping. Om partieliters ambivalenta partiledarideal.

2009. Flyttar hem till Sverige. Disputerar! Och är givetvis jätteglad över att vara färdig med forskarutbildningen.

2010. Det är valår och jag blir en del av offentlighetens ljus som politisk kommentator i tv.

 

 

Jennys nätverk:

 

Person jag skulle vilja ha som mentor: Jag gillar starka kvinnor med livserfarenhet. Journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson har för mig alltid varit sinnebilden av en cool kvinna i offentligheten.

 

Chef jag vill ha:Ingen. Jag är och vill fortsätta vara min egen chef.

 

Oumbärlig på jobbet: Min pappersalmanacka.

 

Bästa referensen: Ulrika Mörth som var handledare när jag skrev min avhandling. Hon har förmågan att vara både uppmuntrande och bekräftande, något som tyvärr är ovanligt i universitetsvärlden.

 

Favorit-twittrare: Oj, finns så många. Gillar för stunden Instagram mer än Twitter och då till exempel Åsa Avdic ­(programledare för Plus).

 

Min stora idol: Jag imponeras av personer som står för något eget och som har en stark integritet. Just nu gillar jag Hanna Hellquist och Lotta Lundgren. De är bra!

 

Skulle gärna anställa: En ambitiös och noggrann student som inte säger nej till att arbeta hårt.

 

Gör mig alltid nervös: Jag är ganska cool av mig. Inte den nervösa typen faktiskt, när det handlar om jobb. Men en sak är jag ganska rädd för: att flyga.

 

En dålig dag ringer jag:Min syster eller mamma.

 

Person som varit avgörande för min karriär:
Professorerna Tommy Möller och Ulrika Mörth. Utan dem hade jag aldrig börjat och lyckats slutföra forskarutbildningen.

 

JENNY MADESTAM

ÅLDER: 38 år.

AKTUELL: Forskare och lärare­ i ­statsvetenskap vid ­Stockholms universitet. Krönikör på Expressen.