”Jobbet betyder så mycket mer än lön den 25:e”
6 Sep 2018 kl: 00:00

”Jobbet betyder så mycket mer än lön den 25:e”

Forskningsrapporterna på ämnet fortsätter att dugga tätt och rubrikerna är perfekta klickbeten på nyhetssajterna. Om pengar gör oss lyckligare eller inte tvistar dock rapporterna om. Även för mig som mångårig föreläsare på ämnen såsom aktier och pengar är detta en komplex fråga som behöver vändas och vridas på ett flertal gånger. Så låt mig göra det!

Jag pläderar ju ofta om att man behöver pengar för att nå sina drömmar och att man därför måste spara och investera i stället för att konsumera. Och där är jag och forskningen eniga. Att köpa prylar verkar inte göra oss till gladare människor – men att kunna underlätta vardagen och köpa oss tid kan däremot göra oss lyckligare.

Läs mer: Här hittar du alla Therese Lundstedts krönikor!

Härom veckan ställde jag frågan om vad lycka är till mina Instagramföljare. De allra flesta har svarat att frihet är lycka. Men kanske är det så att frihet ibland kräver pengar? Till exempel för att vi ska kunna slå oss fria från dåliga relationer, arbetsförhållanden eller en tillvaro som inte är bra för oss. Det viktigaste är dock att vi agerar på det som är viktigt på riktigt och inte på vad som förväntas av oss eller att vi går i andras fotspår – bara för att.

”Många är vi chefer som sliter vårt hår i samband med lönesamtalen med unga som har ett stort pengafokus.” 

Samhällets onyktra inställning till filtrerade bilder och snabba nyheter kan nämligen göra att vi löneförhandlar med konsumtion i åtanke och byter jobb på grund av lön, när vi egentligen trivs och har en fantastisk utveckling framför oss på vårt nuvarande arbete. Den här mentaliteten har jag märkt bland många unga i dag som stirrar sig blinda på månadslönen här och nu istället för att väga in möjligheterna till att utvecklas på jobbet, jobba i en trygg miljö eller vara omgiven av kunniga kollegor. Många är vi chefer som sliter vårt hår i samband med lönesamtalen med dessa unga som har ett stort pengafokus.

Jobbet betyder så mycket mer än lön den 25:e. Själv kommer jag allt som oftast fram till att min lycka bevisas i att mitt leende går från öra till öra, att jag hör mig själv asgarva högt och hjärtligt eller att jag känner mig sådär varm och med en härlig känsla i maggropen. Det är alla känslor jag faktiskt aldrig känt när lönen landat på kontot, när jag får en löneförhöjning eller när jag köpt något dyrt.

Nej, det är snarare attribut i stunder när jag umgås med riktigt fina vänner, dansar yvigt på ett trångt dansgolv, har en riktigt bra dag på jobbet eller är på dejt med en särskilt förtjusande man.