Jobb, semester eller betald ledighet på midsommar? Vad gäller?
20 Jun 2019 kl: 00:00

Jobb, semester eller betald ledighet på midsommar? Vad gäller?

Midsommarafton är ingen ”röd dag” men kan i många fall likställas med en allmän helgdag på samma sätt som julafton eller nyårsafton.

I semesterlagen och i många kollektivavtal likställs midsommarafton med allmän helgdag, vilket för många innebär betald ledighet. Allra vanligast är att du är helt ledig midsommarafton och i många branscher beslutar man även i kollektivavtalet om halvdag före röd dag, vilket innebär att du enbart jobbar halvdag dagen innan midsommar (då den likställs med allmän helgdag).

Trots det så är det ingen självklarhet att man är ledig på midsommarafton. Inom många branscher och yrkesgrupper krävs det att det finns personal på plats, men att arbeta på högtider innebär ofta bättre förmåner och bättre betalt. För att nämna några exempel:

Handelsavtal

En av de yrkesgrupper som behöver arbeta är till exempel butiksanställda, där midsommar likställs med en lördag och ger dig 100 procents OB efter klockan 12.00.

Kommun och landsting

Anställda inom kommun och landsting/region behöver givetvis ha personal på plats, men även där får man bättre OB-tillägg under midsommarhelgen och framför allt om man jobbar natt, då tillägget är högre just natt mot afton.

Hotell- och restaurang

Inom hotell- och restaurangbranschen räknas midsommarafton i de allra flesta kollektivavtal som en röd dag som ger rätt till en extra ledig dag.

Om du tillhör någon av yrkesgrupperna som behöver jobba enligt kollektivavtal så finns det andra möjligheter att vara ledig under midsommarhelgen, bara du planerar i god tid. Du kan till exempel välja att ta ut en semesterdag eller kompdag. Om du har barn kan du ansöka om föräldraledighet vilket arbetsgivaren inte kan neka förutsatt att du ansökt minst två månader i förväg.

Alternativt så kanske du helt enkelt ställt in dig på att arbeta midsommar, vilket sällan brukar vara så motigt som man tror. Oftast innebär jobb under högtidsdagar en trevlig stämning på jobbet bland kollegorna. Dessutom kan du ju trösta dig själv med att du åtminstone slipper oförutsedda regnskurar (klassiskt midsommarväder), mygg och den där sista nubben som du kanske inte ens behövde. Du har ju även förhoppningsvis en lång och härlig semester att se fram emot inom kort.