”Jeans och t-shirt är inte okej”
11 Okt 2016 kl: 00:00

”Jeans och t-shirt är inte okej”

Varifrån kommer ditt modeintresse?

– I samband med att jag började jobba på EY fick kostymer en helt ny innebörd, jag förstod att en look som utstrålar självsäkerhet, pondus och samtidigt lite ödmjukhet kan ta en långt. Intresset växte med tiden, och jag började lägga ut bilder på Instagram för att hålla koll på mina dagliga kostym-och-slips-kombinationer. Nu driver jag en blogg om herrmode från en managementkonsults perspektiv.

 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Business och välklätt med en klassisk touch. Jag undviker ultratighta, smala slag och siluetter och satsar mer på tidlösa snitt. När det kommer till skor är det kvalitet som gäller, det snålar jag inte på. Dessutom har jag en förkärlek till slipsar, det går inte att ha för många.

Hur stor betydelse har kläder och stil i din bransch?

– Det finns ju en uttalad dresscode, nämligen att klä sig i linje med kunden och lite över. Att komma i jeans och t-shirt på kontoret eller ute hos kund är inte okej, man tappar den professionalism och respekt som en kostym eller kavaj förmedlar. Det handlar om att representera både sin arbetsplats och sitt eget varumärke.

Har du haft nytta av ditt intresse i karriären?

– Mina outfits blir ofta ett samtalsämne på jobbet, och folk ser mig lite som en stilexpert. I början var det dock en annan ton, då kunde det bli en del skämt om mina kläder och det faktum att jag lägger ner så mycket tid på mode och stil. Men nu får jag ofta mejl från kollegor som ska på bröllop eller viktiga affärsmöten och vill ha tips och råd kring vad de kan ha på sig, vilka skor som passar och vilken prisklass de ska satsa på. Det är jätteroligt!

kladkoden2

Foto: Pontus Jonsén, Dennis Bärlund (översta bilden)

Finns det några do’s and don’ts?

– Undvik billiga kostymer som tappar passformen snabbt och satsa på skor av bra kvalitet. Och kör på känsla. Gillar man som jag att bära kostym och kavaj alla dagar i veckan tycker jag att man ska göra det, även om man blir lite overdressed i sammanhanget. Känner man sig stilig utstrålar man självsäkerhet och då kommer outfiten till sin rätt – oavsett tillfälle.

Hur har din stil förändrats genom åren?

– Förut köpte jag på mig billiga kostymer och skjortor för att ha råd med en stor garderob, men insåg ganska snart att de inte passade särskilt bra. Jag har gjort min beskärda del av felköp. Att hitta sin stil och lära sig att balansera upp sin silhuett och sina proportioner tar tid. I dag satsar jag på några få måttsydda kostymer av bra kvalitet som passar perfekt, i stället för att köpa färdiga kostymer i butik med dålig passform. Det lönar sig i längden.