Japp, du fungerar utan kaffe också – prova!
24 Okt 2014 kl: 00:00

Japp, du fungerar utan kaffe också – prova!

”Boosten” du får av att dricka kaffe beror i själva verket på att du stillar din abstinens som uppstår när du varit utan drycken en tid. Kaffepimplare hamnar helt enkelt tillbaka på sin ”normala” nivå – och hade aldrig dippat om de inte varit beroende från första början. Ny forskning pekar på detta, enligt doktor Travis Bradberry på Talentsmart, ett företag specialiserat på emotionell intelligens.

CBS News listar ett antal sätt för dig som vill dra ner på kaffeintaget men samtidigt behålla skärpan på jobbet:

1. Träna

Det behöver väl knappast sägas att regelbunden träning får din kropp att producera endorfiner och gör att du känner dig piggare i största allmänhet. Dessutom behöver du inte lida igenom abstinenssymptom på samma sätt som när du är utan kaffe.

2. Häng på sociala medier

En ny studie från Microsoft avslöjar att hela 46 procent av de undersökta känner sig mer produktiva om de får nätverka utanför kontorsgränserna. Samarbeten och givande diskussioner är exempel på smarta sätt att använda till exempel Facebook och Twitter på jobbet.

3. Ta pauser

Du och din hjärna klarar inte av att arbeta på högvarv hela tiden. Precis som datorer kan bli sega om de inte får starta om då och då, behöver även du en paus ibland. Ät inte vid skrivbordet, ta en promenad på lunchen eller – om du hinner – en joggingtur.

4. Ta en powernap

Det ser inte bra ut om de anställda sitter och snarkar i fåtöljer över hela kontoret – men om du har möjlighet att använda ett vilorum kan en tupplur på 15-20 minuter vid lunchtid göra underverk för hjälpa dig att fokusera senare på dagen.

5. Debriefa efter varje projekt

I stället för att kasta dig huvudstupa in i nya arbetsuppgifter – samla de som varit inblandade i det senaste projektet och reflektera över vad som funkat bra respektive mindre bra. Att knyta ihop säcken på det här sättet hjälper dig att blicka framåt.