15 Apr 2009 kl: 00:00

Jämställdhetskamp på Shortcut

jamstalldhetstavlingl Under ett par månader kommer du kunna följa en spännande jämställdhetstävling på Shortcut. Det är konsultbolagen Netlight Consulting och Forsen Projekt som utmanat varandra på duell. Passa på att följa och inspireras av deras kamp! Jämställdhetsplaner i all ära – konsultbolagen Netlight Consulting och Forsen Projekt tar jämställdhetsarbetet ett steg till. De har utmanat varandra på en tävling där bland annat företagens löner, rekrytering, kommunikation och kultur granskas stenhårt. Varje månad konfronteras bolagen med en uppgift från tävlingens enväldige domare, riksdagsledamoten och superfeministen Birgitta Ohlsson. Tävlingen avgörs i början av juni.   Vi tycker detta är oerhört spännande och inspirerande och bjöd därför in företagen att blogga här på Shortcut. Vi hoppas att just du kommer få inspiration att ta upp kampen mot ojämställdheten på ditt företag.   Här nedan kan du läsa deras första blogginlägg:   Netlight Consulting:

Jämställdhetstävling – varför då?

Skriven 2009-04-09 Äntligen! En alldeles egen jämställdhetsblogg – där vi får möjlighet att visa för världen hur smart och lustfyllt man faktiskt kan jobba med jämställdhet, och inte minst visa på vilka fina resultat det gett. Hurdå? Jo, vi (Netlight) och Forsen (som bloggar här intill) har alltså utmanat varandra i en tävling i jämställdhet, där vi med Birgitta Ohlsson (FP), riksdagsledamot och ordförande i Liberala kvinnoförbundet, som enväldig domare tävlar under ett år om titeln "Mest jämställda företag". Jag skulle säga att det främst är tre orsaker som driver oss:

  • Att bli en mer attraktiv leverantör
  • Att bli en mer attraktiv arbetsgivare
  • Att förbättra världen

Inga dåliga mål med andra ord och syftet med den här bloggen är att visa mer konkret på hur det slagit igenom och bevisa att det är en smart, strategisk och affärsmässig fråga det här med jämställdhet. Vi har ju satsat extra på det här under det lågkonjunktursår när många andra drar ner på jämställdhetsarbetet, helt enkelt för att vi tror benhårt på kopplingen: bäst på jämställdhet – bäst resultat. Varför en tävling? Jo, det fina med att kittla igån tävlingsnerven hos alla medarbetare är att alla frågor och situationer, från diskussionen vid fikabordet till en aktiv satsning för att utjämna könsfördelningen, hamnar några snäpp högre upp i medvetandet. Många har inte jämställdhet som "top-of-mind" i arbetet hela dagarna, men alla på Netlight är helt övertygade om att vi (så klart) är bäst, och det vill vi ju visa på alla sätt vi kan. Nu när man kan få poäng i en tävling för att man tipsar om en bra bok i ämnet, lyfter en diskussion om att det inte heter "Java-killar" per default eller skriver en deklaration om hur vi ska beté oss emot varandra så vill alla vara med och bidra. Och det är då det händer saker, när alla är med och tänker till, inte när det sitter en stressad ledning som knapphändigt får ihop en jämställdhetsplan som pliktskyldigt presenteras på ett månadsmöte. Japp, och det ska vi alltså blogga om här. Våra idéer, framsteg och såklart ställningen i tävlingen och hur den fortskrider. I dag står det 1-1… vi på Netlight satsar på 100-1. Glad påsk!   Följ bloggen här: http://www.shortcut.nu/Default.aspx?documentID=110&entryId=2640&userID=97746   Forsen Projekt:

Startskottet ekar – nu är vi igång med jämställdhetstävlingen!

Skriven 2009-04-14 Så var den då äntligen igång, jämställdhetstävlingen mot NetLight. För så sent som ett år sedan hade inget trott att Forsen Projekt AB skulle tävla i jämställdhet. Skulle vi? Mot vem då? Hur då? Varför skulle ledning och personal lägga tid på det? (Vi är ju redan jämställda…) Det som började som ett spralligt skämt riktat mot vår vice VD, som ofta skryter om hur jämställda vi är på Forsen, har alltså realiserats och blivit var dags verklighet. I oktober ljöd startskottet efter några månader av tankemöda och bearbetning tillsammans med NetLight. Det mansdominerade byggprojektledarföretaget Forsen utmanade det jämnåriga, jämnstora, mansdominerade IT konsultföretaget i ett enkelt mail i februari i fjol. De nappade direkt och sedan var tankesmedjorna igång. Vår gemensamma ambition har hela tiden varit att tävlingen skall fungera som en ram för ett professionellt erfarenhetsutbyte. Vi anade att vi hade en del att lära av varandra. Vi skapade därför tävlingen så, att idéflödet och takten på genomförandena är det som avgör vem som segrar. För att det skall löna sig att samarbeta, är det naturligtvis helt enligt reglerna att ta den andres idéer och genomföra dem på egen planhalva. Vi är nämligen övertygade om att ju fler som bidrar till jämställdhetsarbetet, desto större blir hävstångseffekten. Om många bidrar, med hur liten del det än må vara, så blir effekten så mycket större. Tävlingen handlar i första hand om att få jämställdheten på dagordningen och att få fler på företagen att tänka i termer om likvärdighet. Jämställdhetsgruppen har förvisso arbetat länge med undersökningar, enkäter och planer – det laglydiga arbetet – men nu vill vi hitta vägen till det vanebrytande arbetet. Det är därför ledning och personal lägger tid på tävlingen. Vi befinner oss i halvtid och ställningen är 1-1. NetLight gick ut starkt, som det unga och hungriga företag de är. Forsen ägnade den första tiden åt att bygga en fast grund att stå på och har knappat in genom ett målinriktat och långsiktigt arbete. Två deltävlingar återstår och Forsen är naturligtvis förvissade om att det engagerade arbetet skall bära frukt. Må bästa företag vinna. Må jämställdheten vinna mark. Må vi båda gå i mål som segrare i en något bättre värld. /Forsen Projekt Följ bloggen här: http://www.shortcut.nu/Default.aspx?documentID=110&entryId=2643&userID=97719