24 Mar 2010 kl: 00:00

Jakten på livskvalitet: Äventyraren

Carl Robert Björkander

Ålder: 41 år.

Bor: Stockholm.

Jobbar som: Äventyrare. Assisterar jaktlag runtom i världen och har varit baslägerchef för en expedition på Mount Everest. Har lett jaktprogram i TV4+ och spelat in jakt-tv i Kirgizistan.

”Jag har blivit anfallen av en elefant i Sydafrika, sparkats av en häst i Alaska och jagats upp i ett träd av förbannade vildsvin i Tunisien. Jag visste från början att min juridikexamen från Uppsala aldrig skulle leda till att jag faktiskt jobbade som jurist. Fast den har ändå gett mig en auktoritet bland rika gäster på jaktexpeditioner där jag har jobbat som allt-i-allo.

Jag växte upp dels inne i Stockholm med min pappa, dels på landet i Skokloster med min mamma och styvpappa. Även om jag deltog i jakter sedan jag var liten väcktes inte mitt intresse på allvar förrän i 25-årsåldern. När det gäller min akademiska karriär pluggade jag först historia. Sedan fick jag för mig att jag skulle skaffa en tung utbildning. Och eftersom jag är matematisk analfabet och måttligt språkbegåvad valde jag juridiken. Jag lyckades på något sätt ta ut min examen efter tio år. Det kan tyckas vara en lång tid men nationslivet lockade och det finns ju många frestelser för en ung student som gör att studierna kan dra ut på tiden.

I samband med att jag tog ut min examen dog mina föräldrar. Jag bröt upp och stack iväg för att förverkliga en gammal äventyrsdröm, att se Karen Blixens Afrika. Inför resan skickade jag över 80 ansökningar till jaktresearrangörer. Jag fick napp och hamnade mitt ute i bushen 60 mil från Tanzanias huvudstad Dar es Salam. Utländska gäster flögs ut till lägret och jagade buffel. Som lärling hade jag hand om skitgörat, alltifrån att bära bössor till att skinna djuren. Vi var igång från det att solen gick upp tills mörkret la sig.

Ett år senare, 2004, fick jag jobb på en expedition i Alaska där gäster jagade grizzlybjörn, älg och bergsfår. Det är den mäktigaste upplevelsen hittills. I tre nätter vakade jag över ett ungsto som gått ner sig i ett kärr. Andra natten kom en vargflock som höll mig sällskap. De senaste två åren har jag hållit mig hemma i Stockholm, lett jaktprogram åt TV4+ och jobbat deltid i en jaktbutik. Sam­tidigt deltar jag i planeringen och genomförandet av en jättestor expedition. Om allt går i lås handlar det bland annat om att cykla tvärs över Nordamerika om ett år.

Jag har svårt för att anpassa mig till normala människors livsrytm. Men jag är lycklig. Jag tjänar ganska uselt med klöver men behöver å andra sidan inte så mycket. Huvudsaken är att det räcker till hundmat, whiskey och ammunition – sedan klarar jag mig. ”

Text: Malin Sund

Foto: Patrik Lundin