”Jag ville jobba med mina egna drömmar”
1 Sep 2017 kl: 00:00

”Jag ville jobba med mina egna drömmar”

Berätta, vad tänkte du på under dina dagar som civilekonom och vad ledde det till?

– Efter examen jobbade jag ett par år på olika stora bolag i Umeå och även om det var bra arbetsplatser så kom jag till en punkt där jag nästan dagligen kände att jag inte ville gå till jobbet. Jag minns att jag tänkte ”Jag har pluggat i fyra år, jag är kapabel till så mycket mer”. Så efter en hel vinter av grubblande sa jag upp mig. Det var svårt men så skönt när jag väl tagit beslutet. Jag visste ju att jag ville jobba med mina egna drömmar istället för att uppfylla någon annans.

Vad hände efter uppsägningen?

– Jag har alltid varit intresserad av just design och stil. För att få lite mer erfarenhet och jobba med andra människor med samma intresse tog jag lite olika småjobb i mode- och designbutiker. Parallellt med det byggde jag upp mitt eget företag. Jag sydde klänningar och kläder och fick bra spridning i sociala medier, så till slut kunde jag säga upp mig även från butiksjobben och flytta in i en företagsinkubator tillsammans med andra entreprenörer. Sedan dess har det tagit fart ordentligt.

I dag är du designer på ditt eget företag. Har du någonsin ångrat dig?

– Nej inte alls. Mina veckor ser så olika ut och det är så roligt! Den här veckan har jag varit på inspirationsmässa i Stockholm, sytt på beställningar från kunder, samordnat en fotografering och haft möte med banken inför uppstarten av ett aktiebolag. Jag får styra över min tid själv och ingen annan säger åt mig vad jag måste göra, utan det är jag som får bestämma.

Varför tror du att många har svårt för att våga ta det steget som du tog?

– Jag tror att det är svårt att komma undan det faktum att vi vuxit upp i ett system där vi ständigt ska bli godkända av någon annan, såväl lärare som chefer. Det ligger djupt rotat i oss. Att satsa på sina drömmar innebär ju att jag plötsligt ska godkänna mig själv – och det är en stor omställning. Alla entreprenörer går igenom samma process, både de välkända som Steve Jobs till de mindre företagarna, och det är lätt att glömma att vi alla är likadana. Ofta är man själv sin största kritiker och därför är det så viktigt att fokusera på vad man vill och övertyga sig själv om att passionen man känner räcker för att satsa.

Vad har du på gång framöver?

– Så mycket roligt! I november kommer boken ”Gift – skapa ditt unika bröllop” som jag gör tillsammans med en av Sveriges största bröllopsbloggare Zanna Metzer. Boken handlar om att bryta normer kring bröllop och riktar sig till brudar som vill lyfta fram sin personlighet. Sen öppnar jag och Zanna en brudbutik på samma tema i centrala Umeå i oktober.