”Jag ville frilansa men samtidigt ha kollegor”
20 Dec 2018 kl: 00:00

”Jag ville frilansa men samtidigt ha kollegor”

Bureau:kraut – så heter frilanskollektivet vid Stigbergstorget i Göteborg. I lokalen huserar två animatörer, en översättare, en utvecklare och en interaktionsdesigner. Den sistnämnda heter Andreas Sandlund och han är också kontorspappan som startade kollektivet för sju år sedan.

– När jag började frilansa på heltid insåg jag att jag fortfarande ville ha kollegor. Jag ville vara min egen men samtidigt få den sociala biten och då startade jag
frilanskollektivet. För att täcka hyran i början så satt det en väldigt brokig skara här – en person var gatupoet och en annan målade tavlor.

”Jag ville vara min egen men samtidigt få den sociala biten.”

Med tiden fylldes platserna av frilansare som höll på med bild, text, form och webb. På bureau:kraut äter de nästan alltid lunch ihop och ibland händer det att de
samarbetar och är involverade i samma uppdrag.

– Kontakter är viktiga i den här branschen och eftersom vi har koll på vad alla gör här så kan vi rekommendera varandra vilket är värdefullt.

Läs mer: Sandra Beijer: ”Mitt kontor ska kännas som ett vardagsrum”

Läs mer: Jack Werner: ”Det är bekvämt att jobba hemifrån”

Finns det något som fungerar mindre bra?

– Nej, egentligen inte. Det skulle i så fall vara klassiska saker som att alla inte alltid varit lika bra på att plocka undan disk efter sig och så. Vi städar själva och har ett rullande schema där man har olika kontorsveckor och när det inte har funkat så har vi bara tagit upp det. Så länge man inte knyter handen i fickan eller pekar ut
någon så behöver det inte bli någon stor grej.

Vad är den största fördelen med att vara en del av ett frilanskollektiv?

– Förutom att jag får hänga med trevliga kollegor så får jag en tydligare gräns mellan jobb och ledig tid. När man sitter hemma kan den gränsen lätt flyta ut eftersom man ju kan arbeta hela tiden. Men genom att ha en kontorsplats att gå till så blir uppdelningen lite enklare att göra för sig själv.