2 Mar 2011 kl: 00:00

”Jag vill vara någonstans där jag kan förändra till det bättre”

« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

Hoppa till:
Nina Sundén
Sara Eriksson
Therese Lundstedt
Therése S Liljedahl
Vibeke Gyllenram

 

NINA SUNDÉN, 30 år, marknadsdirektör, Swedish match Scandinavia

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Just nu är det att utvecklas i min nya roll som marknadschef på Swedish Match. Varje roll för med sig sina utmaningar och sitt ansvar och att utvecklas i takt med detta samt att få med sig sin grupp är den största utmaningen. Att leda folk av alla åldrar, kön och bakgrund och att anpassa sitt ledarskap utifrån varje individs förutsättningar är en del i detta. Många gånger är mina medarbetare mer erfarna än jag själv och då får man dels läsa på fort som attan och dels kompensera bristen av kunskap med engagemang och att vara en förebild i hur man agerar i grupp, fokus på resultat och så vidare.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag drivs mycket av att bevisa för mig själv och andra att jag kan. Under min uppväxt kände jag mig många gånger ensam och utanför och min prestation är ofta mitt sätt att sträva efter att få passa in och vara en del av gruppen. Ibland önskar jag att det inte fungerade på det sättet, men samtidigt är det också därifrån som jag får stor del av min energi till att åstadkomma resultat. På senare tid har jag också lärt mig att hämta kraft i vetskapen att vi alla är människor och vi alla skall gå samma väg. Det har gjort mig mer orädd vilket gör att jag vågar mer. Utöver detta har jag alltid fotograferat mycket och mina ”fotoresor” till exempelvis Afrika ger mig perspektiv och ork att köra på hemma.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Det jag ser upp till hos en ledare är en person som visar förtroende för sina medarbetare och kollegor, visar ödmjukhet, är snabbtänkt, visionär, drivande och rak. Just nu trivs jag väldigt bra där jag är och vill fortsatt ha Jonas Nordquist som min chef. Han pushar mig att utvecklas och har gett mig chansen att ta mig dit jag är idag. Men, om jag skulle drömma om en annan chef så skulle det vara spännande att ha exempelvis Olof Faxander som chef. Jag har kontakt med honom idag i ett form av mentorskap och tycker att han står för mycket av det som jag ser upp till hos en ledare.

4. Vad gör du om tio år?
Jag vill vara någonstans där jag kan förändra till det bättre. Idag är jag i ett företag där jag kan arbeta för skandinavisk hälsa genom att få fler personer att välja snus framför cigaretter. Om 10 år, om jag fick välja fritt, skulle jag vilja arbeta i en inflytelserik roll för att förbättra för natur och djurliv. Om jag dessutom mer aktivt kunde kombinera detta med mitt fotograferande skulle jag vara väldigt lycklig.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Det som ligger närmst just nu är nog Tom Ford, för hans förmåga att skapa starka och attraktiva varumärken och Frans Lanting, naturfotografen bakom Life – A Journey Through Time, en bok med färgstarka fotografier tagna runt om i världen i nutid, som sammantaget visar jordens historia från lava, aska och rök fram till dagens gröna och livliga planet. Frans Lantings signum är att lyfta fram nya och annorlunda perspektiv för att skapa intresse och det tilltalar min kreativa sida väldigt mycket.

SARA ERIKSSON, 29 år, head of controlling and customer statistics residential, Tele 2 Sverige

1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Kombinationen av att hitta motivationsfaktorer såväl för individen som för gruppen. Jag tycker att det är väldigt viktigt att alla ska känna sig som en del i laget och förstå hur deras prestation påverkar helheten.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Från träning i olika former och från att umgås med min familj och mina vänner. Drivna kollegor är också en riktig energigivare.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
En av mina förebilder inom Kinnevik-gruppen är Mia Brunell Livfors. Jag skulle gärna ha henne som chef då hon verkar vara en mycket engagerad och inspirerande ledare samtidigt som detta balanseras med ett stort fokus på att leverera resultat.

4.  Vad gör du om tio år?
Jag hoppas att jag har ett lika utmanande och dynamiskt arbete som jag har i dagsläget och att jag fortsatt arbetar som ledare.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Biografier om entreprenörer har alltid inspirerat mig. Richard Branson är en favorit.

THERESE LUNDSTEDT, 29 år, affärsansvarig SEB internetbank

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att sätta mig in i vad som motiverar och engagerar olika personer med olika bakgrund, ålder, erfarenhet och intressen för att sedan träffa rätt med arbetssätt, feedback och mitt eget engagemang.

 

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag vill vinna! Genom att sätta mål och arbeta för att överbevisa sig själv och omgivningen så kan man se hela arbetslivet som en enda stor tävling. Att knäcka målsnöret ger alltid ny kraft. Sen så gäller det ju att skratta på jobbet och träna för att bli av med eeventuella överblivna aggressioner också.

 

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Varför inte rutinerade coacher som Hardy Nilsson eller Sven Göran Eriksson. Hos dem verkar leverens och laganda vara av högsta vikt. Annars tror jag att en påläst, erfaren, engagerad och driven kvinnlig chef slår det mesta.

4. Vad gör du om tio år?
Tar ett år i taget, men någon gång i framtiden blir det ett eget företag.
5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Robyn, inte bara för hennes musik och texter som träffar rakt i hjärtat utan också för hennes mod som entreprenör då hon startade Konichiwa Records i en tidigare traditionsbunden bransch.

THERÉSE S LILJEDAHL, 35 år, head of creative sales Sweden, MTG broadcasting

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Min största utmaning är att hitta balans mellan att utveckla mig själv och föra mitt team framåt. Jag är en person som ger extremt mycket av mig själv och fokuserar väldigt mycket mer på mitt team än min personliga utveckling. Jag ser detta som min största utmaning under det kommande året. För att kunna föra mina kollegor och mitt team framåt så behöver jag känna att även jag hittar nya målsättningar. Därför kom min föräldraledighet väldigt bra in i mitt liv nu då jag fått perspektiv och kan återvända som en ännu bättre ledare.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Genom att se till att jag har rätt personer runt omkring mig. Det är nödvändigt för mig att jobba nära personer som ger mig energi. Människor med fel attityd och inställning ser jag som en utmaning och även detta ger mig energi. Men den främsta kraften och energin får jag av min familj, mina föräldrar, min lillebror, min man och mina barn. Detta tillsammans med att vara privilegierad att kunna äga ett rött hus från 1600 talet i Bergslagen som ligger helt ostört intill en magisk trollskog där det växer kantareller i massor. Här hittar jag ny energi och samlar kraft inför stora uppdrag och utmaningar. Här har jag även spenderat många helger när livet har varit jobbigt och det har hänt personliga motgångar. 

3. Vem skulle du vilja ha som chef?
Om jag får önska helt fritt utan att känna eller ha någon relation till dessa personer. Dessa personer skulle jag vilja ha som närmsta chef, det vill säga så att jag rapporterar till denna person och den personen ska ge mig utveckling. Steve Jobs, Apple: För att inget ter sig omöjligt, och hans inspiration I kombination med smått galenhet aldrig verkar ta slut. Sofie Gunolf, Indiska:För att hon med passion drivit Indiska till en framgångsaga med bra samarbeten (t.ex Jade Jagger) Med tanke på att Indiska är ett familjeföretag så tror jag att hennes ledarskap är på ett djup som skulle inspirera mig.

4. Vad gör jag om tio år?
Jag har då precis haft en stor 45års fest. Jag hoppas att jag inte har fastnat i mellanchefsskiktet utan att det företaget som jag jobbar för då har gett mig nya spännande uppdrag. Jag hoppas att jag jobbar som VD eller Operativ chef för ett företag som jag har stor passion för, gärna inom underhållning. Jag har börjat jobba med styrelseuppdrag, förhoppningsvis med någon hjärtefråga som TryggaBarnen.se. Om jag har flyttat och skaffat större boende vill jag finna tid för att vara stödfamilj till barn med dysfunktionella familjeförhållanden.

5. En bok/skiva/artist som inspirerat mig? (varför?)
En bok som jag slukade från pärm till pärm (och läser för mina barn) är
Makaroniön av Anette Tison och Talus Taylor (Barbapappas skapare)
Den kom ut 1978, men jag började läsa den när jag var runt 7 år.Den handlade om en ö där det växte spaghetti, och styrdes av kraftfulla ledare. Genom tider då skörden uteblev och ingen mat fanns. Boken har en underton av hur bra och dåligt ledarskap ter sig och min mamma har återberättat att det var då jag började prata om att jag skulle bli chef, för jag skulle minsann inte behandla mitt ”folk” dåligt och ingen skulle behöva svälta. En artist som inspirerat mig är Madonna. Hon skyr inga hinder i sin karriär och struntar fullkomligt vad alla tycker om henne, i frågor om hennes liv, kropp, musikframgång och val av män. Jag tycker att det är fascinerande och tufft.

VIBEKE GYLLENRAM, 33 år, sales support manager general industry, ABB robotics

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)

Den största utmaningen som ledare att kunna förändra mitt ledarskap till annan kultur. Är sedan två månader stationerad på ABB Robotics i Shanghai och är nu chef och ingår i ledningsgruppen för den kinesiska enheten. Jag har fortfarande kvar mitt chefskap i Sverige men har vikarier som nu har det operativa ansvaret. Att vara chef över kineser är inte som i Sverige och min utmaning är att förstå hur jag ska nå fram på bästa sätt. Har kommit på mig själv att ha rakare ledarskap eftersom vi behöver kommunicera på ett externt språk. I svenskan letar jag ofta efter passliga ord att använda i situationer men den detaljrikedomen går inte med engelskan eftersom den är begränsad här (och utav mig med). För att förstärka budskap tänker jag också mycket på kroppsspråket. Gick en coachningskurs i höstas där jag lärde mig att kroppsspråk är ca 85 % av ledarskapet. Vi fick själva testa på detta när en utav kursdeltagarna körde sin presentation på hebreiska. Trots att jag inte förstod ett ord blev jag entusiasmerad och sättet språket uttalades på gjorde att jag fick en positiv bild av budskapet. Detta bär jag med mig och det är intressant att se att detta stämmer när jag nu försöker rekrytera personal. Vid intervjutillfället kör jag på engelska och min underchef tar viss del på kinesiska. Trots att jag inte förstår vad som sägs har vi oftast samma bild av personen, kroppsspråket förenar oss. Detta är min största utmaning att jobba vidare på. Att engagera personal och hitta gemensamma mål genom att vara väldigt tydlig i mitt sätt att agera och mitt sätt att använda rösten.

 

2. Var hämtar du din kraft och energi?

Kraft och energi hittar jag genom att vara resultatorienterad och mäta prestationer så vi ser att vi kommit framåt. Privat hämtar jag energi från träning, speciellt konditionsträning som alltid ger en kick efteråt. Mitt senaste intresse är segling och förra året köpte jag en segelbåt för att lära mig segla. Är glatt överraskad vad avkopplande det är på sjön samt som jag gärna slår ett slag för att tjejer ska våga testa. Det är tyvärr väldigt ovanligt märker jag att tjejer har sina egna båtar.

 

3. Vem skulle du vilja ha som chef?

Vem jag skulle vilja ha som chef är en väldigt svår fråga och jag beskriver hellre egenskaperna först. En bra chef ska vara lyhörd, engagerad och bry sig om medarbetarna. Detta i kombination med att ha ett driv framåt och kunna samla en grupp människor runt ett gemensamt mål. Viktigt att en chef kan berömma och våga ge feedback om förbättringsmöjligheter. Tror att skådespelare har många av de här faktorerna och jag väljer Suzanne Reuter. Detta skulle vara en chef som kan kombinera resultatorienterat arbete med stor gnutta humor!

 

4. Vad gör jag om tio år?

Om 10 år tror jag att jag lämnat industribranschen eftersom jag som ekonom alltid befinner mig i en egen grupp bland alla tekniker. Samtidigt finns en inre dröm att kunna försörja mig själv som journalist alternativt författare. Skulle uppskatta att kunna jobba där jag befinner mig och kombinera detta med att fortsätta upptäcka världen.

5. En bok/skiva/artist som inspirerat mig? (varför?)

Artister som inspirerar mig är egentligen dem som inte har slagit igenom. De personer som lever för sin musik eller författarskap. Exempelvis poeter som inte kan försörja sig på sitt yrke men fortsätter envist att skapa. Detta inspirerar mig att man kan brinna för ett intresse så pass mycket och jag håller själv på att leta mig framåt vad jag brinner för. Men en artist som jag tycker är otroligt modig är Caroline af Ugglas som gav ut sin terapisession i bokform. Otroligt intressant läsning vad mångfasetterade vi människor kan vara och ändå lyckas.

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75