”Jag vill utvecklas, därför känns ÅF rätt”
31 Maj 2013 kl: 00:00

”Jag vill utvecklas, därför känns ÅF rätt”

TOPPTALANGERNA Sandra Lindqvist strävar alltid efter att bli bäst, oavsett om det handlar om teknisk problemlösning eller ledarskap. På ÅF får hon resurserna och omgivningen som krävs för att lyckas.

Passionen för ny teknik syns tydligt i Sandra Lindqvists cv. Exjobbet på Kungliga tekniska högskolan handlade om röntgenoptik till en partikelaccelerator. Därefter har hon bland annat arbetat med etsning med plasma samt MEMS- och accelerometerteknik. Hon började på ÅF i höstas och nu gör hon sitt första konsultuppdrag på Scania i Södertälje.

 

Vad gör du i ditt projekt?

– Jag leder utvecklingen av en ny och miljövänligare ljuddämpare. Scanias lastbilar ska släppa ut ännu mindre koldioxid för att kunna möta EU:s allt tuffare miljökrav. Motorerna är redan optimerade, men genom att arbeta med katalysatorer och filter i ljuddämparen kan vi minska utsläppen ytterligare samtidigt som vi sänker ljudnivån.

 

Varför valde du ÅF?

– Jag ville vara konsult för att ständigt få prova på nya saker i olika branscher. ÅF hade funnits i mina tankar sedan studietiden, det verkade vara ett stabilt och nytänkande företag där tekniken var hjärtat i verksamheten. Jag vill utvecklas inom projektledning och management utan att tappa bort teknik­sidan, därför kändes ÅF rätt för mig.

 

Hur var det att komma som ny medarbetare till ÅF?

– Det var lätt att komma in i gemenskapen. Jag blev bjuden på after work redan innan jag började och under min första vecka hade vi en konferens med massor av bra teambuilding­- och affärsövningar. Här på Scania är vi ett härligt gäng med ÅF-konsulter och det finns alltid någon att fråga när du behöver hjälp.

 

Vilken är den stora utmaningen för en konsult?

– Du måste kunna sätta dig in i saker supersnabbt. När jag kom till mitt uppdrag hade jag en överlämning i fem dagar, sedan var det bara att börja leda projektet på egen hand. Det är tufft men också väldigt kul. Som ÅF-konsult har du också ett stort stöd från vårt globala nätverk av erfarna medarbetare.

 

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag pluggar parallellt med jobbet och tar min MBA i industriell ekonomi och management nästa år. I mitt nästa uppdrag skulle jag vilja prova på en ny bransch, gärna telekom, IT eller bank. Men först ska jag göra mitt nuvarande team till det bästa på hela Scania.

 

FAKTA: Sandra Lindqvist
Titel: Konsult inom projektledning.
Utbildning: Master of science i teknisk fysik, Kungliga tekniska högskolan, examen 2010.
Vilken talang skulle du vilja utveckla hos dig själv? Jag vill utvecklas som ledare och lära mig hur jag kan få varje individ att prestera som bäst.

Text: Joel Sjöö