2 Mar 2011 kl: 00:00

”Jag vill göra roliga saker och fortsätta att utveckla världen”

« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

Hoppa till:
Elin Askfelt
Helena Salomonson
Helena Wallskog
Jeanette Gorosch
Jytte Guteland


ELIN ASKFELT, 34 år, vice president global content services , KIT digital

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Min största utmaning är att jobba i ett internationellt Nasdaq noterat företag  i en väldigt mansdominerad bransch och allt vad det innebär. Det innebär utmaningar som är relaterad till att vara ung och kvinna och samtidigt chef över kontor i länder där det inte är vanligt, och få den respekt och förtroende som rollen behöver. Det är också att inte ha engelska som första språk och jobba i en organisation där all kommunikation mer eller mindre är på engelska, vilket innebär att jag måste vara väldigt säker på mig själv och vad jag gör, men också kunna bjuda på mig själv och alla de fel som jag gör varje dag. Detta är stora utmaningar som till stor del också är mina största svagheter, men jag istället väljer att se som mina styrkor även om det kan vara svårt i specifika situationer. Att vara ung, svensk, kvinna i ett stort väldigt expansivt Amerikanskt företag gör att jag sticker ut och syns och ger mig möjligheter att ta för mig och visa vad jag går för!

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Att jobba så mycket som jag gör och dessutom ha en global roll, vilket innebär jobb mot olika tidszoner och väldigt mycket resande, gör ju att jobbet tar väldigt mycket tid och det är svårt att balansera med annat. Jag tror att så länge som jag tycker att jobbet är så spännande och utvecklande som det är, ger det mig också väldigt mycket energi. Att dessutom få möjligheten att se världen,jobba och träffa så väldigt många spännande personligheter runt om i världen väldigt få förunnat. Att vara trygg i sig själv, vara positiv och ha en stor portion självförtroende är viktigt för i grunden måste jag själv ge mig kraft och energi. Annars är roliga kollegor, inspirerande chef, vänner och familj och möjligheten att ta vara på små portioner av tid, det som gör att jag orkar ge så mycket av mig själv i mitt jobb.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har redan en otroligt bra chef i Barak Bar-Cohen som jag rapporterat till i ett par år. Barak är en otroligt positiv och inspirerande personlighet och jag lär mig något nytt av honom varje dag. Barak tror på mig till 100% och litar på att jag frågar och rådgör med honom när jag behöver det och litar på att jag gör mitt jobb utöver det. Men han finns alltid där som stöd och hjälp när jag behöver det.  Han har också visat mig att när det gäller att göra affärer ska man bara vara sig själv och våga bjuda på sig själv. Vi är alla bara människor och det finns inget att vara rädd för, ingen kan allt, alla gör fel och alla har sina svagheter. Det tycker jag är otroligt viktigt och en styrka hos mig som han såg och fick mig att lyfta fram ytterligare. Allt handlar som personliga relationer för att ha fram det bästa hos sig själv och andra. Som amerikan finns det också väldigt mycket som jag lär mig och inspireras av, att våga ta för sig och inte ta så mycket som självklart och inte vara rätt för att sticka ut. Barak sa till mig när jag tog över Sverige kontoret och Content Services att vi skulle ta ”Elin out of Sweden and Elin out of Sweden”, och det bär jag alltid med mig och något som för mig varit viktigt.

4. Vad gör du om tio år?
Jag jobbar fortfarande i ett internationellt snabbt företag där jag inspireras och lär av varandra,  samtidigt som jag utvecklas personligen. Att jobba tillsammans med motiverade och duktiga människor i en positiv miljö är otroligt viktigt för mig. Vilken bransch det är inom och var, det får tiden utvisa.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag inspireras väldigt mycket av artisten Robyn som jag tycker är en duktig kvinnlig artist, som ständigt utvecklar sig själv och sin musik och inte är rädd för att testa något nytt. Hon är också en inspirerande människa eftersom hon väljer att gå sin egen väg och har en stor tilltro till sin själv i en väldigt tuff, snabbt föränderlig internationell bransch. Istället för att gå den ”enkla” etablerade vägen genom ett skivbolag, valde hon att starta eget skivbolag och ge ut sin egen musik för att slippa kompromissa. Jag kan till viss del känna igen mig i det och beundra hennes styrka att dessutom våga göra det i offentlighetens ljus. Robyn är dessutom ambitiös och under det senaste året har hon dessutom hunnit att ge ut inte mindre än tre framgångsrika skivor som belönats med listettor och Grammis. Inte bara är hon en talangfull driven och ambitiös ung kvinna, hon är också en väldigt god förebild genom hennes engagemang i bland annat Unicef.

HELENA SALOMONSON, 32 år, vice vd , Riksteatern

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att tillsammans med medarbetarna fokusera på att förvalta all den utveckling som skett i Riksteatern de senaste åren och samtidigt säkerställa att vi fortsätter den utveckling som vi har påbörjat. 

2. Var hämtar du din kraft och energi?
På jobbet: från att dricka kaffe och prata med mina medarbetare och våra ideellt aktiva. På fritiden: från att dricka kaffe och hänga med min lilla familj och mina vänner. Och ta ett bad förstås, det löser det mesta.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag gillar den chef jag har idag, Birgitta Englin. Hon är smart, nytänkande och ger framtidstro.

4. Vad gör du om tio år?
Ingen aning! Jag har liksom aldrig haft någon plan. Men jag vill göra roliga saker och fortsätta att utveckla världen.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Tack vare att jag ganska nyligen har blivit förälder har jag kommit att läsa Jesper Juul som skriver kloka böcker om livet med barn. Hans tankar om samvaron med barn och rollen som förälder är otroligt inspirerande och går att applicera på hela livet tycker jag. Även på min roll som ledare.

HELENA WALLSKOG, 30 år, vd , Dedicate

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att hålla Dedicates vision levande. Visionen är mitt styrdokument för att leda företaget framåt, i rätt riktning. För att alla ska förstå och känna med affärsplanen bör man arbeta mycket med dessa frågor internt. Det är dock enkelt att ta det sist på dagen eftersom det finns många andra måsten. Det är en stor utmaning för mig just nu att fördela tiden mellan VD, projektledare, affärs- och varumärkesutvecklare, nykundsförsäljare och personal. Vilket är viktigast, vad ska jag prioritera just nu och i morgon?

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Allt från SJ till min mentor Eva Moen Adolfsson. SJ därför att där får jag min egen tid, där är det bara jag och Spotify och ofta en timma längre än jag planerat. Eva för att hon stärker och pushar mig framåt som ledare. Jag får också mycket kraft av att träna Capoeira dels för att jag inte kan tänka på något annat än rörelsemönstret som ska utföras samtidigt som det är inspirerande att se vår mästare leda gruppen. Ett annat forum som är viktigt för mig är min syjunta. Vi är fyra väninnor som träffas en gång i månanden där vi pratar om allt. Vi äter gott, pratar länge och mycket och syr väldigt lite. Det är en stor trygghet för mig att veta att jag har vänner som orkar lyssna på mig både i med- och motgångar. 

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Svennis. Sven-Göran Eriksson. Han verkar kunna lyfta fram individen och samtidigt få hela gruppen att växa. För mig är det viktigt att köra mitt eget race och få eget utrymme – men ensam är inte stark, man behöver andra för att lyckas. Som fotbollstränare krävs att man jobbar både med laget och för att få den enskilde individen att blomstra. Därför skulle det vara spännande att ha Svennis som chef.

4. Vad gör du om tio år?
Jag jobbar förmodligen med helt andra utmaningar än de jag har idag och förhoppningsvis har jag lärt mig något på vägen. Vilken bransch och vilka utmaningar har jag ingen aning om än. Just nu brinner jag för ledarskapsfrågor, affärs- och varumärkesutveckling samt kommunikation och marknadsföring. Sen måste man vara medveten om att allt inte blir som man tänkt sig, därför försöker jag leva här och nu och tar framtiden i morgon.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Den lättaste frågan, alla som känner mig vet svaret. Jag har en stor kärlek till boken ” Berättelsen om Pi” av Yann Martell.  När jag tycker det är jobbigt brukar jag tänka, Kan Pi, kan jag!  Pi är en berättelse som handlar om Pi som efter ett tragiskt skeppsbrott guppar på en ensam livbåt ute på Stilla Havet. Ombord med Pi finns en tiger, en hyena, en zebra och orangutang. Tanken av Pi ger mig perspektiv och påminner om att det inte hjälper att gnälla eller tycka synd om sig själv. Heja Pi!

JEANETTE GOROSCH, 32 år, vd och grundare, Nanny nu

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Vi växer snabbt så att hålla ihop organisationen, växa lönsamt, utveckla företaget och medarbetarna samtidigt är en utmaning. Jag har redan haft över 500 anställda på tre år så det är otroligt mycket folk i omlopp här.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Pojkvän, familj, vänner, motion och böcker.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag vill inte ha någon chef, det var därför jag startade eget företag. Däremot är både min vice VD/delägare Therese Gustafsson och min andra delägare Niklas Grewin två otroligt duktiga chefer som jag verkligen ser upp till och är överlycklig över att jag har i mitt team.  De är kunniga, värderingsstyrda precis som jag och komplimenterar mig i styrkor och kunskap.

4. Vad gör du om tio år?
Har flera företag

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Loral Langmeier – “A millionaire makers guide in creating a cash-machine for life”. Motivering: Den absolut bästa boken om hur man startar sitt första företag från en väldigt inspirerande super entreprenör. Den borde alla läsa som funderar på att starta eget för hon förklarar på ett briljant sätt hur lätt det är om man gör det rätt. Äkta aha-upplevelse när jag läste den och jag är ett levande bevis på det hon förespråkar för jag tog hennes råd och kom på så sätt på idén om Nannynu. Jag fick igång företaget på en månad och sedan dess har det gått som tåget.

JYTTE GUTELAND, 31 år, förbundsordförande, SSU

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Jag har mycket energi och engageras av många olika frågor. Min utmaning är att rikta energin genom att prioritera samt ta tid till reflektion mellan kampanjer, kongresser och valrörelser.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag inspireras när jag är ute och reser både i Sverige och genom SSU:s internationella samarbeten. Jag gillar längdskidåkning, den sporten rensar både kroppen och hjärnan.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag gillar faktiskt alla mina tidigare chefer. Jag lärde mig något av dem alla. Jag skulle gärna ha Anitra Steen som chef. Hon har givit mig ett väldigt gott intryck.

4. Vad gör du om tio år?
Jag har ett uppdrag eller yrke där jag fortsätter att utmana mig själv. Jag jobbar gärna med något som förbättrar den svenska skolan eller i en organisation som verkar för mänskliga rättigheter i världen eller hemma.  

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag läste nyss Lena Sundströms bok ”världens lyckligaste folk” som handlar om den politiska utvecklingen i Danmark. Sundström visar hur snabbt våra värderingar kan förändras. I Danmark hårdnade det politiska klimatet mycket snabbt och blev främlingsfientligt.   Boken skrämde mig ordentligt.

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75