”Jag var triggad och tvingad att dra i alla trådar”
16 Nov 2018 kl: 00:00

”Jag var triggad och tvingad att dra i alla trådar”

Det var när Fredrika Bernadotte åt lunch med en vän för ett par år sedan som idén till Prion föddes. Hennes sällskap hade med sin sons dokumentationspärm från förskolan, full av inplastade utskrifter. När Fredrika tittade i den slogs hon av vilket slöseri med förskollärarnas tid detta måste vara – manuellt klippande och klistrande. Hon tänkte att de borde kunna spara många timmar genom att göra det digitalt, samtidigt som föräldrarna då kunde få ta del av vad deras barn gör på förskolan.

– Förskolan ska enligt läroplanen dokumentera barnens utveckling och med Prion kan de digitalisera det arbetet och samtidigt involvera föräldrarna på ett bättre sätt, berättar hon.

När just den idén föddes hade Fredrika redan lämnat en karriär i telekombranschen bakom sig för att satsa på Prion tillsammans med medgrundaren Tobias Brander. Appen skulle göra det enklare att dela bilder privat och redan innan tjänsten hittade hem i förskolan hade flera svenska techmiljardärer investerat i deras startup. Här återfinns bland andra Skype-grundaren Niklas Zennström, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski och Sebastian Knutsson som grundat King. Under 2018 har fler förskolor och kommuner i Sverige valt att börja använda tjänsten.

Fredrika Bernadotte har alltid varit intresserad av sälj och företagande men att själv driva eget var ingen självklarhet. Efter studier på Handelshögskolan i Stockholm jobbade hon på telekomjätten Telenor i några år. Hon trivdes bra, men kom efter en tid till ett vägskäl där hon började ifrågasätta vad hon ville göra med sitt liv.

– Det var efter att jag hade lyssnat på Spotify-grundaren Daniel Eks sommarprat som jag för första gången på allvar funderade över var jag ville vara om tio år. Det blev tydligt för mig att jag var tvungen att hoppa av Telenor, byta bana och starta eget.

”Jag var ett oprövat kort – jag hade inga kontakter inom startupvärlden eller ett långt cv att stoltsera med.”

Hon sade upp sig och började på ett mindre bolag. Vid sidan av det nya jobbet började hon jobba med sin egen tjänst tillsammans med en utvecklare i Pakistan. Det blev startskottet för Prion, och efter ett år sade hon upp sig igen och bestämde sig för att satsa helhjärtat på entreprenörskapet. Första tiden blev som en egen skola där hon läste mycket och gick på techföreläsningar. Fredrika Bernadotte lärde sig mycket om produktutveckling, började själv att programmera och tog kontakt med andra entreprenörer och programmerare.

– Jag var ett oprövat kort – jag hade inga kontakter inom startupvärlden eller ett långt cv att stoltsera med. Men jag var ihärdig och tog kontakt med en massa utvecklare och entreprenörer; jag googlade upp människor som jag sedan ringde eller mejlade och jag hoppade på folk på event. Jag hade sagt upp mig och var både triggad och tvingad att dra i alla trådar, säger hon.

Fredrika Bernadotte berättar att ett nej kunde kännas tungt men hon fortsatte och kom att hitta personer som trodde på hennes startup.

– Om man tror tillräckligt mycket på sin idé, om man verkligen kan se det framför sig, då kommer någon annan antagligen att göra det också. Det är en enorm kraft i att sitta i ett möte med en person som verkligen tänker genomföra det den säger.

•••

Tidslinje

2014Fredrika lämnar karriären i telekombranschen för att satsa på entreprenörskapet.

2016: Investerare går in med kapital i bilddelningsappen och produktutvecklingen tar fart.

2017 Prion hittar hem som kommunikationsverktyg för förskolan.

2018 Appen tecknar avtal med förskolor och kommuner runt om i Sverige.

•••

Fredrikas tre bästa tips till blivande entreprenörer

1. Hitta personer som älskar din produkt. Kom så fort du kan till en punkt där åtminstone en liten grupp personer verkligen älskar produkten eller tjänsten – och använder den på riktigt.

2. Våga ta kontakt med de som kan mer. Omringa dig av personer som har mer erfarenhet än du. Var inte rädd, våga fråga andra entreprenörer om hjälp.

3. Ta dina idéer på allvar. Våga tro att det är möjligt. Om det är något du verkligen vill är det största risktagandet snarare att inte våga försöka.