”Jag var lejonvakt medan mina kollegor bytte däck”
10 Jun 2015 kl: 00:00

”Jag var lejonvakt medan mina kollegor bytte däck”

Från solen i Karlstad till Afrikas hetta. Jan Eklunds roll som projekt­ingenjör med bas i Karlstad innebär många dagar på resande fot. Ett projekt kan pågå i mellan tre till åtta månader på platser som Qatar, Brasilien och Sydafrika. Dit brukar Jan resa för att göra montageuppföljningar, senast besökte han Sydafrika och fick bland annat rycka in som lejonvakt.

Vad är det bästa med att arbeta i en internationell miljö?
– Alla möten med människor som gör att jag etablerar kontakter över hela världen! Jag får inte se så mycket, det blir mest flygplatser och några storstäder i förbifarten, men att träffa befolkningen gör att jag har skapat mig en djupare förståelse för olika kulturer. I Qatar märks det att COWI är ett skandinaviskt företag, då jag jobbar med både norrmän och danskar. COWI lyckas behålla den skandinaviska inriktningen ute i världen och det tror jag inte att det är så många andra företag som gör.

Vilken är den viktigaste erfarenheten från ditt internationella arbete?
– Om man är vänlig och tillmötesgående får man lika mycket tillbaka. Människor är väldigt hjälpsamma, om de kan hjälpa till med något så gör de det. Det underlättar förstås om du är glad, social och nyfiken.

Varför tycker du att unga talanger ska söka sig till COWI?
– När du väl har börjat arbeta i en internationell miljö är det svårt att slita sig. Det är väl som med sjömän, har du testat att arbeta på sjön kommer du alltid att längta tillbaka, och lite så är det med utlandsarbete också. Mellan varven hemma på industrin i Karlstad tänker jag inte på att jag jobbar i ett större företag som har verksamhet ute i världen. Det är det som är så roligt, det finns många karriärmöjligheter för unga som kommer till oss.

Berätta en rolig anekdot från din utlandsvistelse!
– När jag var i Sydafrika sist fick jag lite tid över på helgen så jag och mina kollegor åkte till Kruger nationalpark. Inne i parken körde vi omkring i en bil och fick plötsligt punktering. Det fanns inget mobilnät och det var förbjudet att gå ut ur bilen eftersom det finns mycket lejon där. Då organiserade vi så att mina kollegor bytte däck medan jag fick vara lejonvakt, det är ett av de mest spännande uppdragen jag haft!