”Jag uppmuntras till att ta ansvar för min egen utveckling”
15 Dec 2015 kl: 00:00

”Jag uppmuntras till att ta ansvar för min egen utveckling”

Enfo erbjuder IT-tjänster och förgrenar sig i flera specialistinriktningar och affärsområden. Ett av dem är affärsområdet för integration där Henrik Werngren arbetar som integrationsarkitekt inom området systemintegration.

– Vi ser till att ett system kan kommunicera med ett annat system och transporterar data från A till B på rätt sätt. Det kan till exempel handla om att koppla samman produktionsplanering med produktionsstyrning. Vi är aktören i mitten som ingen ser, men som gör stor skillnad.

Henrik började plugga sent i livet efter att ha jobbat med webbdesign och webbutveckling under många år. 2005 gjorde han sitt exjobb på Enfo och skrev om systemintegration, något som företaget hade 100-procentigt fokus på. Efter skolan gjorde Henrik ett kortare projektarbete för Enfo och tog sedan chansen och sökte jobb.

– När jag började som integrationsutvecklare fick jag en mentor som blev mitt bollplank de första åren. Därefter jobbade jag ett par år som utvecklare för att sedan få ett större ansvar. Det ledde till att jag blev integrationsarkitekt och i dag har jag arkitektansvar inom gruppen jag tillhör, säger Henrik.

Henrik har arbetat för Volvo Cars (VCC) nästan sedan hans första dag på Enfo. Hans funktion som integrationsdesigner innebär dagliga telefonsamtal med projektledare och utvecklare världen över. Det gör jobbet utvecklande både språk- och kulturmässigt. Rent konkret innebär det att Henrik och teamet han arbetar i får ett uppdrag från ett projekt på VCC om att hitta ett sätt för två system att kommunicera med varandra. Det innebär att Henrik ska ta fram en lösning som ska vara tekniskt stabil och kompatibel med VCCs säkerhetsregler och policys.

När lösningen godkänts skickas uppdraget vidare till utvecklare som genomför implementationen och Henrik finns då tillgänglig som teknisk support och bollplank.

– Jag är stolt över att få arbeta i ett team med så många fokuserade kollegor som brinner för vad de gör, levererar i tid och med hög kvalitet. Jag trivs med att jobba med mina kollegor, vi har en trevlig och prestigelös atmosfär. Vi delar med oss av det vi kan vilket gör oss bättre som grupp, berättar Henrik.

Det är inte vanligt att stanna på samma företag, med samma kund i tio år, men Enfo erbjuder stora utvecklingsmöjligheter. Henrik har avancerat uppåt inom sitt område, men det finns även möjlighet att utvecklas i sidled genom att byta mellan Enfos olika affärsområden. De anställda uppmuntras till eget ansvar och driva sin egen utveckling.

– Enfo försöker alltid främja mina önskemål i den mån de kan. Vill jag gå en utbildning ser de till att hjälpa mig, i gengäld håller jag en dragning om vad jag lärt mig för mina kollegor. På Enfo ser vi även till att skapa en stark gemenskap genom att anordna roliga aktivitetskvällar för att lära känna varandra bättre, då många av våra konsulter sitter ute hos kund. Senast spelade vi till exempel shuffleboard, skrattar Henrik.