11 Maj 2010 kl: 00:00

”Jag trivs väldigt bra i vd-rollen”

Karin Bodin är vd för Polarbröd sedan 2006. Då hade det gått ett år sedan hon och systern Anna Borgeryd tog över som huvudägare i det snart 40 år gamla familjeföretaget. Men det var aldrig någon tvekan om vem av dem som skulle bli vd.
–  Det finns en skröna om att vi skulle ha stridit om det, men det stämmer inte alls. Hon vill hellre vara en rådgivare och strateg, och jag trivs väldigt bra i vd-rollen, säger Karin Bodin.
Karin Bodins mormor och morfar sådde fröet till det som i dag är Polarbröd. Företaget är Sveriges tredje största brödproducent med 350 anställda och tre bagerier i Älvsbyn, Bredbyn och Omne i Norr-land. Karin Bodin sitter bekvämt i vd-stolen, men det var aldrig hennes plan att hamna där. Då hade hon antagligen inte läst filmvetenskap, historia och journalistik på universitetet.
– Ibland kan jag sakna att jag inte har gedigna ekonomistudier. Å andra sidan är jag bra på kommunikation och har människokännedom. Ledar-skap är många olika saker, säger hon.

Det krävs kunskaper om mycket för att leda ett företag som bakar 36 277 ton bröd på ett år.
– Jag är medveten om mina brister. Pappas råd har alltid varit att inte låta mina kunskaper sätta gränsen för hur stort det här kan bli. Är det något jag känner jag inte kan, då ser jag till att ta in rätt folk på det, säger Karin Bodin.
Som exempel tog företaget in en konsult som vikarierande vd när Karin Bodin i höstas fick sitt tredje barn. Till sommaren räknar hon med att vara tillbaka på heltid igen, även om hon aldrig har varit helt frånvarande. Den som är både ägare och vd får räkna med att alltid vara behövd.

Karin Bodin är stolt över att jobba med bröd. Hon berättar om varför bröd är ett klimatsmart, ursprungligt och modernt livsmedel. Och entusiasmen gäller inte bara produkten, utan är en del i själva ledarskapet.
– För dem som inte jobbar nära mig blir jag ju mer en symbol. Min roll på den nivån är mycket att entusiasmera, säger hon.

Även om Polarbröd är en familjeangelägenhet, så vägrar Karin Bodin att se vd-jobbet som något kall. Hennes idérikedom sträcker sig utöver bagerierna och brödet.
­     – Det kliar i mina fingrar att så småningom göra något eget. Det finns många projekt och drömmar som jag skulle vilja förverkliga.

Karin Bodin
Titel: Vd på Polarbröd.
Ålder: 35 år.
Bor: I Umeå.
Familj: Man och tre barn.
Ledarskapets uppsida: Att man kan påverka och få folk att växa.
Ledarskapet nersida: En känsla av ständig jour och otillräcklighet.
Mest stolt över under året som gått: Min son som föddes i augusti.
Några goda råd: Gör det du brinner för och se till att dina med­arbetare gör detsamma och ta inte jobbet för allvarligt.

Foto: Jezzica Sunmo