22 Nov 2012 kl: 00:00

”Jag skulle lova att inte skaffa fler barn”

När Bernadette Andrietti valde att studera till ingenjör i 1970-talets Frankrike var det många som höjde på ögonbrynen, inte minst hennes egen far. Han var militär och familjen flyttade ofta under uppväxten och denna utpräglade manliga miljö lärde hon sig tidigt att stå upp för sig själv – mot just män.

 

– Min far ville att min bror skulle bli ingenjör och jag lärare. Till hans förtret blev det tvärtom; min bror är litteraturprofessor och jag ingenjör.

 

Klättrat på en unik karriärstege

Nu för tiden är Bernadette Andrietti mer än en ingenjör. Som Europachef på Intel har hon klättrat upp för en unik karriärstege i IT-branschen. Hon menar att det visserligen har skett en del förändringar sedan hon påbörjade sin resa.

 

– Förr var kvinnor tvungna att prestera mer än män i alla lägen, det upplever jag har blivit bättre. Idag är det resultaten som räknas.

Något som fortfarande fallerar är att branschen ännu domineras av män.

 

En allvarlig brist, enligt Andrietti. Hon anser att män och kvinnor är fundamentalt olika på flera plan och därför bidrar på olika sätt.

 

– Vi behöver diversifiering i utvecklandet av ny innovativ teknik. Kvinnor tänker mer på funktionen bakom tekniken. Vad ska den kunna andvändas till? Detta medan män oftare tänker på tekniken för teknikens egens skull, vad skulle jag kunna göra för galet som ingen annan har gjort förut?

 

Hur ska man få in fler kvinnor?

– Genom att fokusera på alla nivåer. Vi måste se till att väcka teknikintresset och etablera ingenjörsyrket i kvinnor tankevärld. Det är alldeles för få kvinnor som väljer tekniska utbildningar.

 

 

”Män har en övertro på sig själva”

Hon menar att det kräver ett aktivt arbete för att ta tillvara på kvinnors kompetens på en arbetsplats.

 

– Män har en övertro på sig själva och söker en tjänst oavsett om de är kvalificerade eller ej. En kvinna behöver vanligtvis känna sig 100 procent säker på att hon kommer att få tjänsten för att ens söka den. Det kräver att du som ledare måste uppmuntra dina kvinnliga medarbetare lite extra för att de ska kliva framåt.  Inom Intel syns det tydligt, i Frankrike och Turkiet har vi till exempel fler kvinnliga anställda. Och vad beror det på? Jo, att det är jag och en kvinnlig kollega som haft ansvar för de länderna.

 

Kan kvotering vara en lösning menar du?

– Absolut inte. Då förlorar vi trovärdighet, en tjänst ska tillsättas med den som är mest lämpad. Däremot måste vi fokusera på alla nivåer och uppmuntra våra talanger i hela kedjan – från trainee till chefsroll – och se till att kvinnor får verktygen och kan tävla på samma villkor. Jag har under min tid som Europachef sett till att få in flera kvinnor i min talangpipeline. Innan jag en dag kliver av mitt uppdrag ska åtminstone en av våra regionchefer vara kvinna.

 

Bernadette Andretti anser att kvinnlig närvaro är ett måste för att medvetandegöra frågan.

 

– Mina manliga kollegor ifrågasätter inte avsaknaden av kvinnor. När jag frågar någon av mina regionchefer om varför de inte har några kvinnor bland sina topptalanger, får jag svaret att ”det var inga kvinnor som sökte”. Det är inte ett acceptabelt svar, då måste man som ledare fråga sig: har jag uppmuntrat kvinnorna att söka?

 

Snabba förändringar

Hon menar också att alltför homogena arbetsplatser blir ett problem i en föränderlig omvärld där förutsättningarna förändras snabbt.

 

– Män är ofta mer tävlingsinriktade. Det är en stor nackdel då tekniken blir allt mer komplicerad och kräver olika typer av expertis. Det kräver att man arbetar i lag, och det betyder per definiton en nackdel för individualister som bara vill vinna för egen del.

 

För att lyckas som kvinna i en mansdominerad bransch gäller det att veta när du ska sätta ned foten. Bernadette Andretti förklarar varför:

 

– Kvinnor är ofta rädda att privatlivet ska bli lidande. Och visst du kan inte räkna med att lämna på dagis varje dag om du reser fyra dagar i veckan, men samma förutsättningar gäller ju för män. Alla föräldrar vill väl spendera tid med sina barn i dagens samhälle? Mina döttrar ser mig som en förebild och tycker att jag gjort väl avvägda prioriteringar.

 

Men lika förutsättningar är tyvärr inte ett reellt faktum. Hon minns tillbaka till en anställningsintervju när hon just fött sitt första barn.

 

– Rekryteraren krävde att jag skulle lova att inte skaffa ett till barn inom fem år. Mitt svar löd: ”Nej det kan jag inte lova, men det jag däremot kan lova är att jag aldrig kommer att arbeta på ert företag”.  Sådana frågor får tyvärr kvinnor fortfarande.

 

BERNADETTE ANDRIETTI

TITEL: Europachef på Intel.

FAMILJ: Man och två döttrar.

KARRIÄRTIPS: Planera inte och var öppen. Det är aldrig någon som tror mig, men jag har aldrig planerat min karriär. Jag är passionerad för det jag gör, har aldrig varit rädd för förändring och aldrig sagt nej till uppdrag jag tyckt verkat intressanta.