”Jag ska utveckla nästa generations Fortumledare”
15 Dec 2015 kl: 00:00

”Jag ska utveckla nästa generations Fortumledare”

I år hade Fortums ledarutvecklingsprogram Navigator premiär. 25 lovande unga medarbetare från sex olika länder valdes ut för programmet som ska ta dem ett steg närmare till att bli morgondagens ledare på Fortum. Men att hitta dessa ledare kan vara en utmaning – det vet HR Manager Marie Hellströmer Bergqvist.

Som HR Manager och ansvarig för Leadership Development på Fortum är hennes uppgift att se till att verksamheten har ledarna den behöver – i dag och i morgon, i Sverige och globalt. Och med ”ledare” menar hon inte bara chefer.

– Det handlar även om det informella ledarskapet som finns i en mängd olika tjänster, till exempel projekt­ledare eller affärsutvecklare som måste ha kapaciteten att leda sina medarbetare. För att Fortum ska fortsätta vara ­konkurrenskraftigt för både kunder och medarbetare behöver vi starka ledare på alla möjliga positioner.

Att utveckla nästa generations nyckelpersoner handlar inte bara om att hitta rätt medarbetare utan också om att göra ledarrollen attraktiv.

– Ser vi till samhället i stort anser många att ledarrollen kommer med för mycket administrativt arbete och för lite kreativt arbete. På vissa arbetsplatser förväntas ledare dessutom vara supermänniskor utan brister och fel, vilket förstås är ohållbart.

En viktig del av Maries uppdrag på Fortum är därför att skapa rätt förutsättningar för ledarna, bland annat genom initiativ som Navigator-programmet.

– Känner man sig bekväm och stimulerad är ledarrollen bland det bästa som finns. Det finns inget häftigare än att se människor växa och att själv utvecklas i takt med dem.

Marie är själv en av de människor som snabbt fick en roll med stort ansvar på Fortum. Hon började här 1997, ”nyexaminerad och redo att förändra världen”. Efter en stor omstrukturering där flera nya bolag skapades frågade en av bolagscheferna om hon ville bli HR-chef för ett av dem.

– Jag sa ”Är du inte klok, vet du hur gammal jag är?” Då sa han ”Jag har ålder så det räcker och blir över, så till­sammans blir vi ett bra team.” Jag är jätteglad över de möjligheterna jag har fått på Fortum och stolt över att jobba här.

För att exemplifiera vad hon menar pekar Marie mot fyra fotografier som hänger på väggen, som var och en illustrerar olika delar av Fortums verksamhet.

– Här ser du olivkärnorna som vi bränner i Värtaverket, vår solpanelanläggning i Indien, en av våra vattenkraftsstationer och den spännande vågkraften. Fortum är ett innovativt och banbrytande bolag och det vill vi fortsätta vara – därför behöver vi människor som kan utmana oss och leda oss vidare.