”Jag omdefinierade mitt framgångsbegrepp”
15 Mar 2018 kl: 00:00

”Jag omdefinierade mitt framgångsbegrepp”

1980: Drömmer om karriär som isprinsessa

Föds i Tyresö utanför Stockholm, och växer upp som äldst av fyra syskon. Som liten gillar jag att dansa så mitt första drömjobb är isprinsessa, eller författare precis som min mamma. Men sedan börjar jag faktiskt fundera på pr-branschen ganska tidigt.

1998: Pluggar i New York

Direkt efter gymnasiet börjar jag en utbildning i internationell marknadsföring där man först pluggar i Stockholm ett halvår och avslutar med ett halvår på Pace University. Nu i efterhand känns det väldigt modigt att ha åkt iväg till New York som 18-åring! Förutom att jag lyckas väl med studierna så är det en otroligt rolig tid, vi festar sex dagar i veckan – på samma klubbar som Leonardo DiCaprio, den eran i NYC:s nattliv. Tiden i New York förstärker min känsla av att ingenting är omöjligt.

1999: Tar dubbla kandidatexamina

Jag får jobb som assistent på en byrå, men känner snart att det är för tidigt att börja arbeta och bestämmer mig för att fortsätta plugga. Först följer jag min passion och tar en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap, sedan säkrar jag upp med en kandidat i företagsekonomi. Att ägna sig åt lärande på heltid är så himla lyxigt – jag skulle gärna fortsätta plugga vart tionde år under hela mitt liv.

”Skulle gärna fortsätta plugga vart tionde år under hela mitt liv.”

2005: Söker jobb – enda gången hittills

När jag ska ut på arbetsmarknaden är det väldigt svårt att få jobb. Jag fortsätter att arbeta i en Filippa K-butik, som varit ett av mina extrajobb tidigare, samtidigt som jag berättar för alla jag träffar att jag vill bli pr-konsult. En dag ringer en bekant vars vän precis har blivit vd för den lilla pr-byrån Axicom. Han kopplar ihop mig med henne, hon blir min första chef och jag får mitt första konsultjobb. Det är det enda jobbet jag har ”sökt”, därefter har jag blivit headhuntad.

2007: Låter byråerna slåss

Jobbar på JMW Kommunikation när jag blir headhuntad av en annan pr-byrå. I stället för att bli smickrad och tacka ja direkt hör jag av mig till de tio just då hetaste byråerna och säger: ”Nu ska jag byta jobb, nu har ni er chans”. Jag får jobberbjudanden från de flesta av dem och valet faller på Spotlight PR, som just då har tolv anställda. Jag såg min möjlighet att få påverka och växa där, och så blev det verkligen; som 27-åring tar jag plats i ledningsgruppen och blir Creative/Digital Director.

2011: Headhuntas till vd-jobb

Blir headhuntad till pr-byrån Edelman som vd för Stockholmskontoret. Eftersom jag inte ens haft personalansvar tidigare tror jag inte att jag ska få jobbet, så jag är bara brutalt ärlig på intervjuerna och vill imponera med mina idéer om hur man kan vända den usla kvaliteten och ekonomin i Stockholm. Jag får jobbet – och under mina tre år på Edelman åstadkommer vi precis det. I dag är jag enormt stolt över teamet jag handplockade och resan vi gjorde.

2013: Personlig tragedi förändrar livet

Får beskedet att min pappa drabbats av cancer och flyttar hem till mina föräldrar samtidigt som jag fortsätter jobba som vd. Jag märker hur befängt det är att både mitt och pappas jobb – han var medgrundare och vd för IT-säkerhetsbolaget Coromatic – fortsätter att vara så pass närvarande, trots situationen. Så en dag säger jag upp mig från Edelman. Strax därefter går pappa bort.

”Nu är det allra viktigaste att vara sams med mig själv.”

2014: Reser jorden runt

Under åtta månader reser jag och min bror jorden runt. Jag får äntligen tid att vila ut och tänka på vad som är viktigt för mig i livet, och jag omdefinierar mitt framgångsbegrepp. Tidigare ville jag bara prestera och nå mina mål, nu är det allra viktigaste att vara sams med mig själv och vara stolt över det jag lägger min tid och energi på.

2015: Blir talangagent av en slump

Jag fokuserar på att uppfylla drömmar och köper ett sommarhus, pluggar filosofi, går en styrelseutbildning och grundar kultursajten Below Beneath. Av en slump blir jag talangagent – jag har ett stort nätverk och många kunde betala väldigt bra för att få tips på kandidater. Då inser jag att rekryteringsbranschen inte funkar som den ska. I december träffar jag Anders Bergmark – som vill att jag ska bli vd för hans byrå – och tillsammans kommer vi på grunden till det som i dag är Matching ID.

2017: Startskottet för att ge talangerna makten

Grundar Matching ID tillsammans med Anders Bergmark, Erik Scholander och min syster Sanna Waxin. Vår digitala matchningsplattform ger talangerna makten – precis som det faktiskt ser ut på dagens rekryteringsmarknad. Talanger ska aldrig mer behöva skicka ett cv, utan kan matcha sig mot arbetsgivare eller uppdragsgivare utifrån både hårda och mjuka värden.  Anonymiseringen förhindrar dessutom diskriminering. Vår första tjänst kommer att lanseras under 2018 och riktar sig till talanger som har de hetaste kompetenserna just nu.

Foto: Kristofer Hedlund

Q&A med Linda Waxin

Q: Personer som varit avgörande för din karriär?

A: De två kvinnliga chefer jag haft: Jennie Sinclair, som trodde på mig och gav mig mitt första pr-konsultjobb på Axicom, och Cornelia Kunze som rekryterade mig till Edelman trots att jag var oprövad som vd.

Q: Person du skulle vilja ha som mentor?

A: Serieskaparen och radioprofilen Liv Strömquist. Det skulle nog vara nyttigt med en samtalspartner som har ett historiskt och samhällsanalytiskt perspektiv. Och för att hon är så smart.

Q: Ditt största misstag i karriären?

A: En riktigt tung felrekrytering som fick massa konsekvenser. Tyvärr ville jag inte se mitt eget misstag och det tog för lång tid innan jag gjorde någonting åt det.

Q: Vem ringer du en bra dag?

A: När det händer något stort inom Matching ID brukar jag sms:a min mentor Martin Lorentzon (medgrundare av Spotify). Det finns ingen som har gjort en bättre företagsresa, så det är kul att få ett ”bra jobbat” av honom.

Q: Vem ringer du en dålig dag?

A: Ingen. Då yogar jag, skriver eller läser poesi.

Q: Dina stilikoner?

A: Brigitte Bardot och Iris Apfel. Jag vill bli som Iris när jag är gammal, och med en stor samling vintageklänningar hemma är jag redan på god väg.

Q: Vad är oumbärligt för dig på jobbet?

A: Mina noise canceling-hörlurar, för koncentrationen.

Q: Din favorit på Instagram?

A: @1337likes, viktig humor.

Q: Drömperson att luncha med?

A: Michelle Obama, jag beundrar hennes värdighet.

Q: Din stora idol?

A: Extremt svårt, men jag säger Simone de Beauvoir. Hon är en av flera kvinnor som med enormt mod har tagit plats där kvinnor inte tidigare har haft någon plats. Jag är tacksam för alla de kvinnornas insatser.

Q: Person du gärna skulle anställa?

A: Katarina Berg som är HR-direktör på Spotify. Jag har träffat många personer inom HR men hon står verkligen ut.

Q: Person du aldrig skulle anställa?

A: Fredrik Virtanen.

Q: Dina bästa bollplank?

A: Mina bästa kompisar Emma Stjernlöf (marknadsdirektör för Adidas i Norden) och Charlotte Sundåker (ledarskapskonsult). Och min terapeut.